arrow_drop_up arrow_drop_down
9 september 2019 

Waarom burn-out herstel zo lang duurt - 4 misvattingen die voorkomen dat je snel herstelt

Als je steeds leest en hoort dat burn-outherstel een langdurig traject is, wordt dát al snel een selffulfilling prophecy. Andere berichtgeving dringt nauwelijks tot je door, of roept verzet en ongeloof op. De 4 meest voorkomende misvattingen die snel burn-outherstel in de weg staan.

Meer te weten komen over de symptomen van burn-out en tips voor herstel? Download dan het gratis e-book.

Misvatting 1: Burn-out heeft een lange aanlooptijd, dus duurt het herstellen ervan eveneens lang

Er is tijd voor nodig om opgebrand te raken, dat klopt. Maar een burn-out op zich dient zich in een fractie van een seconde aan. Bam! Opeens is er kortsluiting. Je kunt het vergelijken met het uitvallen van de stroom. Plots zit je in het aardedonker. Maar als je dan de hoofdschakelaar in de meterkast omzet, gaat het licht meteen weer aan.

MindTuning werkt precies zo. De schakelaar in je hoofd wordt omgezet, zodat het weer helderder wordt in je bovenkamer. Het herstel van burn-out is hiermee in gang gezet. Je krijgt gereedschappen die dit op gang houden. En om de oorzaak van je burn-out aan te pakken en valkuilen in de toekomst te vermijden.

Misvatting 2: Andere therapieën duren ook lang, dus is dat de norm

Dat veel andere therapieën vaak lang duren is waar. Zij gaan als het ware in het duister op zoek naar de oorzaak van je burn-out. Naar ‘waarom de stop is doorgeslagen’, dus. En zijn erop gericht om gaandeweg de schakelaar te vinden en deze langzaam maar zeker om te zetten. Dat duurt naar gelang je persoonlijkheid en aanleg soms eeuwen. Omdat veel therapieën min of meer op deze manier te werk gaan, wordt regelmatig aangenomen dat er geen andere weg is. 

Meer te weten komen over de symptomen van een burn-out en tips voor herstel. Download het e-book

Misvatting 3: Snel herstel maakt van burn-out een lachertje, alsof je klachten niet serieus worden genomen

Snel herstel wordt regelmatig gezien als het bagatelliseren van burn-out. Alsof iets wat snel opgelost kan worden een lachertje is. Je niet serieus echt ernstige klachten hebt. Het is onterecht om zo te denken. Neem een beet van een giftige slang bijvoorbeeld, die dodelijk is. Als je snel het juiste tegengif krijgt toegediend, is het gevaar onmiddellijk geweken. Maar dat maakt die beet achteraf ook niet minder ernstig. De snelheid waarmee iets kan worden opgelost, zegt gewoon nooit iets over hoe serieus het probleem is.

Misvatting 4: Ik kan me niet voorstellen dat je snel kunt herstellen. En wat mijn voorstellingsvermogen te boven gaat, kan niet waar zijn

Er zijn tal zaken die mensen zich ooit totaal niet konden voorstellen. Maar die er in potentie altijd al waren, wachtend om ontdekt te worden door mensen die hun tijd vooruit waren. Denk aan elektriciteit, het internet, ruimtesondes die het universum onderzoeken. Of aan topsporters die records verbreken die niemand voor mogelijk hield. En daarna lukt dat opeens ook anderen. Voor alles geldt: Je komt nooit verder dan je durft te dromen. Ook als het gaat om vlot burn-outherstel.

 

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel