arrow_drop_up arrow_drop_down

Veel gestelde vragen

Hier vind je heldere antwoorden op de meest voorkomende vragen over MindTuning

Wat is MindTuning?

Ik ben tien jaar tevergeefs in therapie geweest. Helpt MindTuning wel?

De benaderingen van psychologen en psychiaters verschillen over het algemeen weinig van elkaar. Steeds hetzelfde proberen gedurende tien jaar heeft je inmiddels veel geld, tijd en levensplezier gekost. De praktijk is duidelijk: je zit daar verkeerd.

MindTuning werkt totaal anders. Het is geen therapie, maar een training waarbij we er vanuit gaan dat de verandering al in jezelf besloten ligt. Het geeft je een nieuwe kans, waarvan je gebruik kunt maken of niet. Doe je het wel, dan weet je binnen twee weken of je klacht verholpen is.

Wat is de praktische aanpak van MindTuning?

Het gaat bij MindTuning NIET om wat je probleem is, maar om wat je WENS is! Die helpen we realiseren. De oorzaak van je klachten is onbelangrijk. Want al weet je bijvoorbeeld dat je claustrofobie is ontstaan omdat je hebt vastgezeten in een lift, of je vliegangst na een foute landing, je klachten worden daar niet mee opgelost! Nadat je probleem is opgelost, leren we je om valkuilen te leren herkennen, om herhaling te voorkomen.

Wat betekent de naam MindTuning?

De werking van MindTuning doet denken aan een radio (tuner). Wanneer deze niet goed wordt afgestemd op een zender, word je afgeleid door ruis en ontstaat er ergernis. Deze verdwijnt als de knop wordt afgestemd op de juiste frequentie. Dit is metaforisch te vergelijken met het afstemmen van de geest (mind) op kunnen.

Kan ik ook thuis aan de slag met MindTuning of heb ik altijd hulp van een trainer nodig?

Ja, dat kan zeker. Je kunt zelf met MindTuning aan de slag met behulp van de boeken van Pieters Frijters en de online trainingen met duidelijke video-uitleg. Het vraagt natuurlijk wel discipline en inzet. Voordeel is dat je het in je eigen omgeving en tempo kunt doen.

Wat houdt een training bij MindTuning in?

Je zit in een groep van maximaal 12 andere mensen die dezelfde klachten hebben als jij. De trainer doorgrondt samen met jou je totale visuele brein, haalt alle foutjes naar boven en deprogrammeert deze. Hiervoor zijn speciale gesprekstechnieken ontwikkeld. Vervolgens leer je om valkuilen te herkennen en krijg je gereedschappen aangereikt om niet opnieuw in de problemen te raken.

Wat houdt online training in?

Online training betekent dat je een MindTuningtraining online volgt, die is afgestemd op jouw angst. Je krijgt een eigen inlogcode en kunt daarmee inloggen. De lessen zijn geschreven in begrijpelijke taal, met eenvoudige en doeltreffende oefeningen, ondersteund door veel uitleg van Pieter Frijters op video.

Wat mis ik, als ik kies voor een online training in plaats van een groepstraining?

Een groepstraining is een ware belevenis. In een veilige en ontspannen sfeer wordt ( met de nodige humor) aan de oplossing van jouw probleem gewerkt. Je medecursisten hebben net als jij last van angst, paniek, onzekerheid en burn-out. Dat schept een band. Je ervaart de kracht van de groep. En natuurlijk krijg je veel individuele aandacht van de trainer. Je kunt direct en in levende lijve met je trainer communiceren.

Wat is het verschil tussen een groepstraining en een 1 op 1 coaching?

In een 1 op 1 coaching is de trainer er specifiek voor jou. De methodiek is natuurlijk hetzelfde. Je bent met 2x persoonlijke coaching van 2,5 uur per keer minder tijd kwijt dan als je een groepstraining volgt van 1,5 dagen. Het resultaat is hetzelfde.

Zit ik bij een groepstraining twee dagen bij dezelfde mensen?

Aanbevolen wordt om de tweede dag van de groepscoaching een week later te doen. Dan zit je in dezelfde groep deelnemers. Mocht het je niet uitkomen, dan kun je ook een andere tweede dag kiezen.

Wat als ik één van de twee trainingsdagen niet aanwezig kan zijn?

Dat is geen enkel probleem. Je kunt dan terecht in een andere groep op een andere datum.

Kost  MindTuning  méér dan traditionele therapie?

MindTuning zal op de eindstreep meestal voordeliger zijn dan welke andere therapie dan ook. Door de kracht van haar eenvoud is MindTuning een ijzersterke methode. MindTuning is  ‘evidence based’ effectief. Onze voorsprong in ervaring is met 30.000 mensen uniek. Bij MindTuning draait alles om aandacht en effectiviteit. Tijd kost geld en MindTuning kost de minste tijd. De meeste van onze klanten zijn geholpen met één training van twee werkdagen of twee sessies één op één coaching. Op de eindstreep blijkt MindTuning een voordelige keuze te zijn.

Ter vergelijking: een gemiddelde behandeling voor sociale angst of fobie bij psychologen kost je zo’n achttien sessies van 50 minuten voor €90. Je bent dan vier maanden verder, en ben je dan van je probleem af? Je hebt veel tijd geïnvesteerd,  maar ook geld: je betaalt niet alleen de psycholoog, maar ook je reiskosten, het vrij nemen van het werk, waarbij jij geen geld verdient, maar je werkgever ook niet. En niet te vergeten, de duur van het traject is aanzienlijk langer. Tijd komt nooit meer terug.

Is MindTuning voor iedere PORTEMONNEE bereikbaar?

Zeker. MindTuning is er niet alleen voor succesvolle of gefortuneerde mensen, maar echt voor IEDEREEN. Indien de kosten voor een training te hoog liggen, kun je in maandelijkse termijnen betalen. Of je volgt de online  training thuis via het MindTuning  online learningpakket. Pieter Frijters heeft ook drie boeken geschreven over MindTuning met praktische tips.  ‘Van fobie naar vrijheid’, ‘Meester over je gedachten’ en ‘5 jaar ouder, 10 jaar jonger’.

Wordt de methode vergoed door het basispakket ziektekostenverzekering?

De methode wordt niet vergoedt door de ziektekostenverzekering. Maar vanwege het blijvende effect op de geestelijke én lichamelijke gezondheid is een training bij MindTuning de investering meer dan waard.

Zijn er werkgevers die jouw methode vergoeden?

Een goede werkgever weet dat medewerkers ‘het belangrijkste kapitaal’ van het bedrijf vertegenwoordigen. Topbedrijven investeren daarom graag in hun medewerkers, kijk ook eens op de homepage welke bedrijven wij al getraind hebben. Vanzelfsprekend is het ook afhankelijk van jouw positie in de organisatie en de toepasbaarheid van een training tijdens je dagelijks werk. Presenteer je regelmatig? Dan is bijvoorbeeld een spreektraining een goede eerste kennismaking met MindTuning.

Pas je met MindTuning hypnose toe?

Nee. De MindTuning-methode maakt maximaal gebruik van je normale waakbewustzijn. Tijdens de training en de één op één coachingstrajecten daagt de trainer jou uit door middel van de juiste vragen, oefeningen en gesprekstechnieken om het maximale uit jezelf te halen. En dat is vaak meer dan je denkt!

Sturen huisartsen hun patiënten naar jou door?

Van huisartsen wordt verwacht dat ze mensen doorverwijzen naar een officiële instelling, of naar een psychiater. Wanneer een huisarts doorverwijst op basis van een bepaalde diagnose, krijgt de patiënt dit vergoed door de verzekering. Dat is voor een huisarts de gangbare weg, en bovendien het veiligst in het kader van zijn medische verantwoordelijkheid. Er zijn echter uitzonderingen: huisartsen die hun patiënten op de mogelijkheid van MindTuning wijzen. Daarnaast ontvangt MindTuning uit heel Nederland huisartsen voor behandeling van hun privéproblematiek, denk aan burn-outklachten of niet-reële angsten.

Kan een psycholoog of psychiater mij niet van angst- of burn-outklachten afhelpen?

Er zijn zeker psychologen en psychiaters die de aanleg en kunde hebben om je adequaat te helpen. Zie je binnen vier bezoeken een duidelijke verbetering? Dan heeft de behandeling zin. Fobieën en burn-out laten zich volgens de MindTuningmethodiek immers snel verhelpen. We zien vaak na 4,5 uur een duidelijke verandering tot zelfs compleet herstel. Onze ervaring is: hoe langer de behandeling duurt, des te kleiner de kans op herstel.

Kan de verholpen klacht later terugkomen?

Ja, dit gebeurt echter bij uitzondering. Meestal wanneer zich betrekkelijk kort na de coaching een traumatische of vervelende omstandigheid voordoet. In dat geval kun je bellen naar de praktijk, zodat we je snel kunnen bijsturen. Meestal blijkt dat voldoende. Het volledig vrij zijn van klachten heeft even tijd nodig. Je hebt tijd nodig om te stabiliseren. In de praktijk blijkt wel dat je daarna beter bent opgewassen tegen plotselinge omstandigheden.

Kun je mij de garantie geven dat MindTuning mij kan helpen?

Nee, garantie geven dat kan niet, dat doet overigens geen enkel trainer. Onze 30.000 klanten zijn, op een zeer kleine uitzondering na, allemaal doelgericht en met succes geholpen. Echter, eerdere successen bieden geen garantie voor jou persoonlijk. Het is belangrijker om jezelf de vraag te stellen of jij echt gemotiveerd bent. En of de oplossing van jouw probleem deel uitmaakt van je dromen.

De kans op succes wordt namelijk kleiner als je jezelf ervan overtuigd hebt dat je probleem onoplosbaar is. De kans wordt uitermate groot wanneer je een positief en gezond toekomstbeeld voor ogen hebt.

Zijn er anderen die jouw methode MindTuning toepassen?

Buiten Frijters MindTuning zijn er geen anderen die deze methode toepassen. Op dit vakgebied blijkt MindTuning de benchmark te zijn.

Kan ik MindTuning consultant worden?

MindTuning-consultants worden geselecteerd op hun buitengewone aanleg en levenservaring. Zij krijgen drie jaar praktijklessen en werken onder de strenge supervisie van Pieter Frijters. Slechts een enkeling brengt het tot MindTuning-consultant.

Ik gebruik een hoge dosering antidepressiva. Kun jij mij helpen?

Als we je snel zouden helpen is de kans groot dat je kort daarna een terugval krijgt. Want als wij ons werk goed doen, dan herstelt de biochemische balans in je lichaam zich vanzelf. Een hoge dosering medicijnen kan opnieuw een verstoring van die balans veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

In dat geval is de snelle werking van MindTuning een nadeel. Wij willen je daarom pas helpen als je in overleg met je arts de medicatie voor een groot gedeelte hebt afgebouwd tot een redelijke onderhoudsdosis.

Mijn moeder is manisch depressief. Kun je haar helpen?

Als inderdaad is vastgesteld dat jouw moeder manisch depressief is, dan kan MindTuning niet helpen. Jouw moeder behoort dan tot de uitzonderingen die naar een psychiater worden verwezen. Deze zal over het algemeen niet veel meer kunnen doen dan het voorschrijven van medicatie om het leefbaarder te maken. Overigens is het altijd verstandig om een second opinion te vragen.

Geeft MindTuning ‘geld-terug-garanties’?

Geld-terug-garanties geeft niemand. Geen arts, geen psycholoog, geen plastisch chirurg, geen advocaat en dus ook MindTuning geeft geen geld-terug-garantie. Het komt voor dat je in het slechtste geval veel hebt geleerd waardoor je leven aangenamer wordt, maar toch nog kampt met problemen.

Veel is afhankelijk van je eigen motivatie en inzet. Ben je op zoek naar hocus pocus waar je zelf totaal niets voor hoeft te doen, dan ben je bij MindTuning niet op het goede adres.

Wat zeggen psychiaters over MindTuning?

Een psychiater of psycholoog heeft zijn eigen methode en zal daarom MindTuning niet promoten. Je kunt het uiteraard vragen, maar wanneer zij toegeven dat MindTuning werkt, dan gooien zij hun eigen glazen in. Er zijn echter psychiaters die in de privésfeer bereid zijn om toe te geven dat er met MindTuning verbluffende resultaten worden bereikt.

Ben je er klaar voor om aan de slag te gaan met jouw burn-out?