arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2016 

Tril- en operatieangst bij arts assistenten

Tril en operatieangst bij artsen komt vaker voor dan je denkt. Als arts assistent krijg je meer verantwoordelijkheden, waarmee de druk om handelingen en verrichtingen goed te doen groter wordt. Tijdens een nachtdienst is het niet gemakkelijk om bij een moeilijk te prikken patiënt een infuus in te brengen. Om maar niet te spreken van arteriepuncties. Dat geldt zeker ook voor het leren opereren indien je in opleiding bent voor een snijdend specialisme.

Op je vingers kijken

In het begin staat er altijd iemand over je schouder mee te kijken of het goed gaat. Logisch, want je moet het wel goed leren. Je zult echter merken dat je de vaardigheden niet direct beheerst, wat je zenuwachtig kan maken. Als gevolg daarvan kun je gaan trillen. Een zuchtende supervisor die op de klok kijkt, doet er geen goed aan.  Je hartslag gaat omhoog en je gaat nog meer trillen.

Vicieuze cirkel

Als je het kunt relativeren is er niet veel aan de hand. Ga je er echter over nadenken en er een probleem van maken, dan beland je al snel in een vicieuze cirkel. Je bent bang om te gaan trillen en je angst wordt keer op keer werkelijkheid. Het is een conditionering die gelukkig snel en definitief is te doorbreken met MindTuning.

Spierspanning

Hoe meer  je jouw trillende handen onder controle probeert te krijgen, hoe erger het wordt. Dat komt omdat je uit angst om te gaan trillen iedere handeling van de handen met de ogen volgt. Je bent gefocust. En aangezien focussen altijd spierspanning met zich meebrengt, wordt de handeling verkrampt en ga je trillen.

Ziende mensen

Ook het zien van onbewuste innerlijke beelden die niet kloppen met de realiteit zorgt voor negatieve lichamelijke reacties zoals trillen. Trilangst heeft alles te maken met de aanwezigheid van anderen. Met mensen, ziende mensen wel te verstaan. Een kamer vol met blinden maakt niemand aan het trillen.

De oplossing

MindTuning heeft verschillende succesvolle gemakkelijk aan te leren oefeningen ontwikkelt om je snel en definitief van het trillen af te helpen. Tezamen met een korte coaching levert het verbluffende resultaten op.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel