arrow_drop_up arrow_drop_down
27 augustus 2019 

Succesvol omgaan met tegenslag – 4 stappen

Het leven is verrukkelijk. Als je je lippen om een goed glas wijn vouwt. Onder een palm op een wit strand ligt. Er applaus klinkt. Je een vorkje genot prikt. Kortom, als alles op rolletjes loopt. Maar hoe anders ervaar je datzelfde leven, wanneer het je venijnig bijt. Je uitglijdt, modder hapt. 4 stappen in succesvol omgaan met tegenslag:

Stap 1: Accepteer wat er is

Als liefde stilletjes z’n koffers pakt… Er stiekem tussenuit glipt. Of je plat op je gezicht in een scheiding ligt. Een dreigend faillissement als een strop om je hals knelt. Je thuis zit, opgebrand. Jouw trouwe supporters opeens het hazenpad kiezen. Of iets anders een ferme streep door het goede leven zet. Dan ervaar je het bestaan plots als een onsmakelijke hap. Je kunt je er zelfs ziek door voelen.

Verzet lijkt dan zo logisch. Doelmatig, de enige juiste weg. Want als er iets is dat je wilt vermijden, zijn het wel de schijnbare ongenoegens van het leven.

Het is de eerste les die tegenslag je leert: ertegen vechten baat niet, maar schaadt. De strijdbijl opgraven is een zinloze klus. Iets wat er al is, kun je immers niet ongedaan maken. Verzet slokt al je energie op, zodat je geen enkele stap voorwaarts kunt zetten.

Tegenslag vraagt om acceptatie. Dat is iets anders dan identificatie ermee. Je BENT niet wat er zich in je leven aandient. Je ervaart het. Hoe je het beleeft bepaal jij. Daar heb je 100 procent controle over. Acceptatie is in dit licht bezien een bovengemiddeld slimme keuze: ‘Het leven is zoals het nu is, en ik aanvaard het’.

Stap 2: Oordeel niet

Plak geen etiket op tegenslag die je ervaart. Geen stempel drukken van fout, mislukking, of regelrechte hel. Want laten we eerlijk zijn: vaak overzie je de betekenis NIET van wat je wordt toebedeeld. Dus kun je dat beter achterwege laten.

Zo kan een faillissement een geschenk uit de hemel blijken. Omdat je daarna je ware passie vindt. En een verloren liefde een ‘happy end’ inluiden. Omdat op het pad dat jij niet vrijwillig koos, ware liefde je plots kust en omhelst.

Zo leer je ook de betekenis van vriendschap kennen. Als succes de benen neemt. Want wie blijft er dan over? En, houd en geloof je dan nog wel van en in jezelf?

Als het leven een nare (bij)smaak heeft gekregen, vraagt dat om het spoelen van je mond. Met een flinke slok neutraliteit welteverstaan. Want verzet en etiketten plakken, zijn niks meer dan zinloos navelstaren. Het leven plankgas in z’n achteruit.

Acceptatie, zonder oordeel, geeft hoop, geloof en kracht. Je wordt een sprinter. De voeten ferm in de startblokken. Vol verlangen naar een nieuwe finish die wenkt en wacht. Een winnaar kijkt nooit achterom, alleen vooruit.

Stap 3. Kies voor het nieuwe waarom

Tegenslag leidt bij velen naar negatieve waaromvragen. Waarom overkomt mij dit, waarom deed ik wat ik deed, waarom doet een ander mij dit aan? Het ‘daarom’ wat je vlijtig zoekt zal jou vinden, klampen, claimen. Onherroepelijk, zonder dralen. Het bevestigt slechts de leugen van tegenslag. Dat je dit verdiend hebt, faalde, nul, niks, nada bent.

Je verstrekt daarmee een permanente verblijfsvergunning. Aan een situatie die zelf helemaal niet blijven wou. En op doorreis was naar een heel andere bestemming, dan die jij met je vooringenomenheid ook maar bevroeden kon.

Stel daarom voortaan andere waaromvragen. Waarom lukken dingen in mijn leven wel? Waarom ben ik zo creatief? Een goede ondernemer, coach, moeder of vader? Waarom vind ik altijd WEL een oplossing?

Je focust je daarmee op jouw positieve eigenschappen en talenten. En dwingt jezelf deze te onderbouwen. Een regelrechte mindreset. Van ‘wat wil en kan ik niet’ naar ’wat wil en kan ik wel’. Je laat daarmee een situatie vrij om door te reizen. Niet het anker uit te gooien, maar de ware bestemming ervan te onthullen.

Stap 4. Gebruik je angst   

Tegenslag zorgt vaak voor angst. Het is een slechte raadgever. Je raakt verlamd, stelt uit en af. Wordt slachtoffer en verliezer in plaats van winnaar. Toch is er 1 angst die wel van nut is. En die je nu, en trouwens altijd, hartelijk omarmen mag.

Het is de vrees om iets NIET te doen, die je drijfveer mag zijn en blijven. Want aan het einde van je leven, is er geen spijt over gedane zaken. Wat je niet deed, dat is wat aan je knagen zal. Laat tegenslag je daarom nooit bevriezen. Niet vluchten. Nimmer de strijd aangaan. Maar zet positieve stappen. Doelgericht, open minded, met lef en kracht.

Schijnbare tegenslag is boetseren en kneden. Het rekt je en strekt je, maakt je lenig in leven. Om dát te kunnen bereiken, wat voor jou is weggelegd. Als goed uit je leven verdwijnt, maakt het plaats voor beter en best. Het bestaan kent geen obstakels, slechts kansen.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel