arrow_drop_up arrow_drop_down
27 augustus 2019 

Pieter Frijters: Hoe ik burn-out overwon

Vaak voelt het niet zo als je burn-out bent, maar je kunt een burn-out echt overwinnen en er veel beter uitkomen dan voorheen. Pieter Frijters vertelt zijn verhaal

Wat aan mijn burn-out vooraf ging

Als ondernemer was ik redelijk succesvol en had een prima leven. Ik had een mooie lieve vrouw, verdiende meer dan ik kon opmaken en kon de dingen doen die ik leuk vond. Geld verdienen ging mij gemakkelijk af en ik had volop vrije tijd om te genieten. Alles ging voor mijn gevoel echter te gemakkelijk. Ik was toe aan een uitdaging om iets groots neer te zetten. Van burn-out had ik toen nog nooit gehoord.

Uitvinding

Een zwager bracht me op het idee om afval op een biologische manier te gaan verwerken. Dat was volgens hem de toekomst. Ik vroeg hem er onderzoek naar te doen en toen de uitkomst positief was besloot ik hierin te investeren. We deden samen een uitvinding en kregen binnen 1,5 jaar wereldwijd octrooi.

Publiciteitsmachine

In een mum van tijd kwam de publiciteitsmachine op gang. Televisie, kranten, tijdschriften uit binnen- en buitenland wisten ons te vinden. Het kon niet op. Banken stonden op de stoep, Vendex International wilde meedoen in de learning curve en tientallen investeerders dienden zich aan.

In eerste instantie gingen we in zee met een jurist en een marketingdeskundige om de zaak op te tuigen. We zorgden zelf voor de financiering. Al snel ontstond er een bedrijf met zo’n 13 aandeelhouders en drie commissarissen.

Burn-out kwam in zicht

De geldkraan stond wijd open en het leek niet fout te kunnen gaan, totdat ineens niemand meer aan zijn betalingsafspraken voldeed. Mijn zwager kon de druk niet aan en belandde in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij stapte uit het bedrijf.

De jurist bleek samen met de marketingdeskundige en een aandeelhouder een truc bedacht te hebben om het bedrijf failliet te laten gaan. Met als doel het bedrijf met z’n drieën over te nemen. Het was ‘1 minuut voor 12’ en het leek te laat om de schade te herstellen. Burn-out diende zich aan.

Alles op alles

Ik zette alles op alles om het bedrijf te redden. Het jurist/marketing-tweetal had de debiteuren gevraagd om te wachten met betaling, omdat ze in gesprek waren met een bank die het hele bedrag met minimale rente zou financieren.

Zij hadden hierbij maar één doel: bij mij de geldkraan dicht te draaien. Tegelijkertijd werd mij geadviseerd om kostbare investeringen te doen. Enkele debiteuren bleken alsnog bereid om aan hun betalingsverplichting te voldoen. Maar een aantal weigerde dat.

Er liepen intussen 18 civiele procedures. Ik was meer met advocaten in de weer dan met het leiden van een bedrijf. Ik had nog niet in de gaten dat ik bijna burn-out was.

Eerste paniekaanval

In de auto onderweg naar huis werd ik voor het eerst overvallen door een paniekaanval. Ik moest de auto langs de kant zetten en het eerste wat ik dacht was: ik heb niet eens mijn testament gemaakt. Ik was ervan overtuigd dat mijn laatste uur geslagen had.

Toen ik thuis kwam, was er niemand. Ik durfde niet in huis te zijn. Ik was bang dat me hetzelfde weer zou overkomen. Ik besloot om met de hond te gaan wandelen. Na honderd meter zag ik mijn huis niet meer en raakte meteen opnieuw in paniek.

Ik snelde vlug naar huis en wachtte in de tuin tot mijn partner thuis kwam. De huisarts constateerde een dag later dat ik overspannen was. Tegenwoordig wordt dat burn-out genoemd.

Burn-out of epilepsie

Binnen een week zat ik bij een neuroloog. Hij  dacht dat ik een lichte vorm van epilepsie had. Dat bleek na veel onderzoeken gelukkig niet zo te zijn. Het idee dat ik epilepsie kon hebben, stelde mij bepaald niet gerust en zorgde voor een zo klein mogelijke actieradius. Ik was zwaar burn-out. Ik miste het overzicht over mijn bedrijf.

Ik kon me nauwelijks meer concentreren. Ik durfde in mijn eentje niet ver van huis en raakte depressief. Mijn zelfvertrouwen was gedaald naar nul en ik was continu kwaad op degenen die mij dat hadden aangedaan.

Piekerverlof

Ik nam piekerverlof, want ik was niet meer in staat om de boel draaiende te houden. Mijn hele ziel en zaligheid had ik in dit bedrijf gestoken en er mijn laatste geld in geïnvesteerd. Er was niets meer en ik werd gedwongen om uitstel van betaling aan te vragen. Hetgeen 2 maanden later resulteerde in een faillissement.

Persoonlijk failliet

Er was een productiebedrijf dat buiten de boedel viel en dat ik op papier had verkocht. Het was een V.O.F. die ik, wegens het faillissement van de BV, niet direct kon omzetten in een BV. De partij die dit bedrijf gekocht had voldeed niet aan de betalingsverplichting omdat de bank niet meer wilde financieren.

De bank wees hen een advocaat toe die een kort geding aanspande. Ik was te zeer burn-out om alweer te gaan procederen. Het geld was bovendien op. Ik verloor de procedure.
Ik bleef met een bedrijf zitten dat ik zelfstandig niet meer kon runnen en ging uiteindelijk ook persoonlijk failliet.

Had het leven nog zin

Omdat ik mijn advocaten niet meer kon betalen, verloor ik allerlei procedures. In plaats van een vordering van enkele miljoenen, ontstond er een schuld van bijna 1 miljoen. De eerste jaren stond er iedere week een deurwaarder op de stoep.

Ik was niet meer vooruit te branden, durfde nauwelijks nog mensen te ontmoeten, mijn zelfvertrouwen was tot op het nulpunt gedaald en ik vroeg me af of het leven nog wel zin had.

Mijn burn-out duurde jaren

Ik was nog jong en mijn leven leek uitzichtloos. Steeds maar deurwaarders, geen zicht op een toekomst. Alle dromen waren in duigen gevallen. Ik zat zo enkele jaren thuis en wist dat er dringend iets moest gebeuren.

Sociaal was ik nog maar een schim van degene die ik ooit was. Had ik een afspraak met iemand, dan draaide ik om als ik voor de deur stond. Ik durfde gewoon niets meer.
Ik besloot om er wat aan te laten doen. En begon eerst weer met sporten.

Van psychiater naar psycholoog

Na wat omzwervingen bij psychologen kwam ik bij een psychiater uit. Deze man kon mij niet helpen, zo deelde hij mee. Toen ik vroeg wat er aan de hand was zei hij dat hij mij naar de beste psycholoog zou sturen die hij kende. Hij adviseerde mijn verzekering 20 gesprekken bij deze psycholoog.

Het bleek een aardige vent die steeds in mijn verleden dook. Tijdens onze 13e sessie vroeg hij wat ik mij kon herinneren van de geboorte van mijn jongste zus. Zij is exact 3 jaar jonger dan ik. Mijn geduld raakte op. Ik was nog steeds zwaar burn-out en raakte verder van mijn doel af.

Psychologie in de kinderschoenen

Onderweg naar huis kocht ik een tijdschrift over psychologie. De voorzitter van een overkoepelend orgaan van psychologen had laten optekenen dat de psychologie nog steeds in de kinderschoenen stond en dat mensen een veel te hoge verwachting hadden van psychologen.

Toen wist ik dat, na zoveel jaar psychologie, die kinderschoenen gewoon niet pasten. De psychologie zat er met haar opvattingen volkomen naast. Mijn opdracht aan mezelf was om het psychologische wiel opnieuw uit te vinden.

Vinding burn-out overwinnen

Eindelijk had ik weer een doel waar ik voor wilde gaan: de psychologie opnieuw uitvinden en mijn eigen burn-out en sociale angsten volledig oplossen. Ik heb een enorm creatieve geest en vertrouwde erop dat het mij zou lukken.

Ik was iedere dag bezig met het heruitvinden. Maar het wilde niet lukken. Mijn doel gaf me echter energie. Ik ging nog harder sporten, werd gaandeweg wat fitter, mijn actieradius werd groter en ik durfde weer een beetje onder de mensen te komen. Ik was er aan toe om volledig af te rekenen met mijn burn-outklachten.

Toeval

Op een avond dacht ik terug aan een wintersportvakantie waar ik met een gids off piste ging skiën. Toen ik daaraan terugdacht, ging mijn lichaam open. Ik voelde enorme ruimte in mijn lichaam ontstaan. Het was alsof ik de hele wereld weer even aan kon.

Even later dacht ik aan een zakelijke afspraak die ik de andere dag had. Meteen ging mijn lichaam volledig op slot. Iets in mij liet mij weten dat mijn visuele beleving daarvoor verantwoordelijk was.

Met de beste wil van de wereld

Maar met de beste wil van de wereld kreeg ik niet de sneeuw, ruimte en zon in mijn hoofd als ik dacht aan dat zakelijke gesprek. Het hield me bezig en ik voelde dat ergens daar de oplossing zat. Ik heb het uiteindelijk losgelaten.

Enkele uren later dacht ik weer terug aan de wintersport en direct daarna aan de zakelijke afspraak. En plots bleek mijn hele beeld van wat ik bij die afspraak had, veranderd. Het was helder, ruimtelijk, licht en ik voelde me een onderdeel van het geheel.

Mijn oude beleving van die werkelijkheid was helemaal weg en kwam ook niet terug. Ik was verrast en wist dat dit de sleutel was tot iets veel groters.

MindTuning™

Aan iedereen die ik kende vroeg ik of zij een bepaalde angst of onzekerheid hadden. De meeste mensen hebben wel een bepaalde angst. Ik kreeg de kans om mijn trucje (veel meer was het nog niet) bij deze mensen toe te passen en het werkte.

Ik noemde het MindTuning™. Geld had ik niet, maar ik zette toch een paginagrote advertentie in een krant. Met de boodschap: angst, burn-out of fobie? Ik help je daar in 1 of 2 keer vanaf. Bij de eerste tien mensen had ik succes . Zo kon ik meteen ook mijn advertentie betalen.

Houten wiel

In eerste instantie had ik een houten wiel uitgevonden. Ik wist nog niet waarom het werkte, maar vertrouwde erop dat ik daar vanzelf wel achter zou komen. Toen ik na enkele maanden begreep waarom mijn ontdekking zo goed werkte, bleef ik de MindTuning™ methode verbeteren.

Intussen zijn er meer dan 31.000 mensen voorbij gekomen en is de methode geperfectioneerd en veranderd in een paar sportvelgen. Tegenwoordig moet het al gek gaan, wil ik iemand niet kunnen helpen die een angst heeft of burn-out is en gemotiveerd is om daar vanaf te komen.

Veel bla bla

Tegenwoordig is er veel bla bla over burn-out. Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen echt iets van burn-out afweten. Bijna iedereen praat elkaar na en vrijwel alles wat je leest is copy paste. Ik hoorde pas nog een verhaal over iemand die 2 dagen aan een medisch onderzoek onderworpen werd en als diagnose burn-out kreeg. Hoezo?

Het zal ongetwijfeld iemand zijn die veel geld heeft en echt denkt dat hij op deze manier serieus wordt genomen.

  • WAAROM MOETEN WE MET ZIJN ALLEN GELOVEN DAT HET BEHANDELEN VAN BURN-OUT LANG MOET DUREN?
  • Waarom moeten we geloven dat we zelfs familie en vrienden de rug toe moeten keren en wekenlang opgenomen moeten worden in een kliniek?
    Praktisch verstoken van iedereen die echt nog belangrijk voor je is? En die je in je burn-outperiode juist keihard nodig hebt?

BURN-OUT IS HANDEL

Dat burn-out (en ook verslaving) handel is, bewijzen de klinieken die uit de grond worden gestampt. Zolang iedereen gelooft dat het een heel ingewikkeld probleem is, wordt het ook ingewikkeld om te behandelen.

Iedereen moet kennelijk van overtuigd worden dat er veel therapie nodig is en dat het lang gaat duren. Maar zodra iedereen de echte waarheid zou weten die achter burn-out schuilt, laat niemand zich nog opnemen, gaat er niemand aan de antidepressiva en neemt niemand langer dan 2 weken piekerverlof.

Volgorde van mijn oplossing

In eerste instantie voelde ik me slachtoffer van wat mij was overkomen. En voelde ik me te leeg om daar tegen te willen vechten. Dit was daarna de volgorde:

  • Ik wist dat ik toe was aan een verandering
  • Ik nam een definitief besluit om er wat aan te gaan doen
  • Ik ging sporten: want bewegen zorgt ervoor dat je aandacht meer naar buiten wordt gericht
  • Ik had ineens een doel: vanaf het moment dat ik een doel had kreeg ik meer energie
  • Op onbewust belevingsniveau vond INEENS een verandering plaats (MindTuning™) en vanaf dat moment zette een definitief herstel in.
Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel