arrow_drop_up arrow_drop_down
26 augustus 2019 

Piekeren? Verander de taal van je denken!

Piekeren vraag om tips. Want als je piekert is het een drukte van belang in je hoofd. En denk je in kringetjes. Je blijft dezelfde negatieve gedachten herhalen, keer op keer. Dat roept negatieve emoties op, of nog erger, vervelende lichamelijke sensaties. Je gaat je er niet beter, maar slechter door voelen.

Een van de meest effectieve dingen die je kunt doen om piekeren te stoppen is het veranderen van je denkstem. Je zorgt op die manier dat de inhoud van je negatieve gedachten zo min mogelijk effect heeft op je stemming en functioneren.

Langzaam

Let er eens op hoe het piekeren klinkt. Vaak klinken de zinnen in je hoofd hard, hoog en snel. Breng daar eens verandering in. Laat je denkstem tergend langzaam klinken. Een gedachte als: ‘Waarom overkomt mij dit?’, klinkt dan als: waaaaaaaaroooooooom ooooooooverrrrrrrkoooooooooomt mijijijijijijijijij diiiiiiiiiiiiiiiiiiit’. Je zult merken dat de gedachte daardoor aan kracht verliest.

Of spreek een gedachte achterstevoren uit. Een zin als: ‘Ik heb een groot probleem”, wordt dan: ‘Ki beh nee toorg meelborp’. Je ervaart meteen dat je gedachte geen negatieve emotie losmaakt. Sterker, zodra je dit hardop doet, word je er vrolijk van.

Accent

Nog een tip: Laat je denkstem klinken als die van iemand met een accent. Laat de zinnen klinken alsof ze door een Surinamer worden uitgesproken, een Amsterdammer of iemand die uit een ander oord dan jij komt. De bottom line is, dat je op een manier tegen jezelf spreekt die je brein op het verkeerde spoor zet.

De volgende stap is om piekeren te vervangen door positieve opbouwende gedachten. Van deze gedachten wil je natuurlijk dat ze diep doordringen. Om optimaal effect te bereiken is het ook nu zaak je denkstem te veranderen. Je wilt resoluut klinken!

Laag eindigen

Resoluut klinken betekent dat je iedere zin van je denkstem laag eindigt. Zodra je een zin hoog eindigt, klinkt dit alsof je ergens aan twijfelt. Als je oplet zal je ontdekken dat veel mensen als zij hardop spreken hun zinnen hoog eindigen. Dit doen zij ook met hun denkstem. De bedoeling is dat je stem beslist klinkt. Op de manier waarop je iemand motiveert die je heel dierbaar is.

Als je wilt dat iets blijvend doordringt in je mind, dan is het noodzakelijk dat je je stem afwisselt. Van hard naar zacht, van snel naar langzaam, van streng naar aardig. En de klank van je denkstem beweegt zich vooral van hoog naar laag. Ik noem dit speak coherence.

Als je steeds in hetzelfde ritme spreekt, maakt dat het moeilijk om er naar te luisteren. Het is funest voor de aandacht. Dat geldt ook voor het denken in hetzelfde ritme. Daarom raad ik aan om speak coherence  te gebruiken. Zo word je meester over je gedachten en dringen ze door tot in je ziel. Vooral die gedachten die er echt toe doen. Oefen jezelf dus in het afwisselen van het ritme waarin je spreekt en denkt. Snel, rustig, harder en zachter.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel