arrow_drop_up arrow_drop_down
2 november 2018 

Piekeren en liefdesverdriet

Liefdesverdriet kennen we allemaal. Het is niet gemakkelijk als een ander tegen je zegt: ‘Ik ga bij je weg’. Als dat gebeurt kun je er vanuit gaan dat die ander er al maanden en soms jaren over gepiekerd heeft. En vervolgens breekt voor jou een periode van piekeren aan.

Weet je zeker dat het mislukken van de relatie aan jou lag? Bijvoorbeeld omdat je slecht was voor je partner, of deze helemaal geen ruimte gaf. Dan kun je het gepieker loslaten door jezelf voor te houden dat je er op zijn minst iets van hebt geleerd.

Helaas is het vaak ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk om het los te laten. Omdat mensen geneigd zijn om de schuld van een probleem bij een ander neer te leggen. En zo wordt er heel wat af gepiekerd ‘waarom die ander jou dit aandoet’ en ‘hoe die ander jou toch zo kan achterlaten’. Of, ‘waarom die ander zo hard is’.

Dialogen met jezelf

Als je niet oppast zorgt het voor talloze dialogen met jezelf. Nog erger wordt het als je je bedenkt dat je ex nu vrij is en binnenkort, of nu al, een relatie met een ander krijgt. Iemand waarmee hij of zij dezelfde intieme dingen doet als eerder met jou. Als het zover komt, zijn de poppen in je hoofd behoorlijk aan het dansen. En kun je last krijgen van jaloezie.

Maar: wat de ander denkt of voelt en waarom de ander zo doet, gaat je niets aan. Ieder mens die iets doet heeft daar een legitieme reden voor. Een dief, een moordenaar, iemand die vreemd gaat… Iedereen heeft het eerst voor zichzelf gerechtvaardigd voordat hij tot actie overgaat. Zonder zo’n legitimatie kom je in conflict met jezelf. En dat is iets wat je normaliter wilt voorkomen.

Kap er mee

Jij weet niet wat de ander denkt en zult dat nooit zeker weten. Je zult nooit zeker weten waarom iemand iets doet en hoe die ander dit aan zichzelf verkoopt. Het betreft die ander en niet jou. Het is niet jouw hoofd, maar dat van de ander. Hierover je hersens breken is hetzelfde als je af te vragen waarom de een niet van koffie houdt en de ander wel. Kap hier dus mee!

Maak met jezelf de afspraak om de eerste week iedere dag 3 keer een piekerkwartiertje in te lassen waarin je bewust mag piekeren zoveel je wilt. Zet de kookwekker, zodat je je niet in het piekeren verliest en blijft doormalen. In de tweede week  2 x per dag, en in de derde week nog 1 x per dag. De 4e week sla je telkens een dag over en een week later sla je 2 dagen over en als je zo doorgaat ben je er binnen twee maanden klaar mee. Jouw kracht ligt in het besluit!

Je leven richting geven

Besteed de rest van je tijd aan opbouwende zaken en leuke dingen. Hoe ga je je leven weer richting geven? Wat ga jij doen om jezelf gelukkig te maken? Zoek afleiding door aan positieve dingen te denken en dingen te doen die je prettig vindt.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel