arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2016 

MindTuning voor Medici

Burn-out bij medici vraagt om een aanpak op maat. Ben je coassistent, arts-assistent AIOS OF ANIOS, of medisch specialist? De kans is groot dat psychische problematiek je niet bespaard blijft.

Begin je als coassistent

Zodra je begint als coassistent, worden patiënten ineens echt, en word je je bewust van je nieuwe rol. Het is dan ook heel normaal dat je in deze periode tegen veel zaken aan loopt, vooral tegen jezelf.

Want wat voor specialisme wil jij kiezen? Hoe kom je voor de dag? Maak ik wel een goede indruk? Ik zal toch niet gaan trillen als ik voor de eerste keer een infuus prik? Ze gaan toch niet te veel moeilijke vragen stellen tijdens mijn patiëntpresentatie? En hechten? Hoe moet dat eigenlijk?

Zonder dat je het direct door hebt, loop je tegen een hoop stressoren aan die je onzeker kunnen maken. Terwijl dat helemaal niet nodig is!

Arts-assistent in opleiding

Je gaat werken als arts-assistent niet in opleiding (ANIOS) om jezelf in de kijker te spelen, of wetenschappelijk onderzoek doen binnen het betreffende specialisme om zo je CV aantrekkelijk te maken. Soms heb je met je kwaliteiten simpelweg afgedwongen dat je gelijk als arts in opleiding tot specialist (AIOS) kunt starten.

Er heerst een pikorde, zeker in academische ziekenhuizen. De specialist heeft altijd het laatste woord en een weerwoord wordt niet altijd gewaardeerd. Omdat deze fase van je leven vaak gepaard gaat met het opbouwen van een gezin, is deze periode extra belastend.

Kortom, je loopt tegen een hoop stressoren aan die je niet alleen onzeker kunnen maken, maar ook kunnen leiden tot een serieuze persoonlijke crisis met dito invloed op je privéleven.

Medisch specialist

Eindelijk. Het moment is daar. Je bent medisch specialist. Of je nu huisarts of chirurg bent geworden, de formele opleiding zit erop. Je kunt zelf beslissingen nemen, bent niet meer afhankelijk van je opleider(s) en ook je inkomen komt op een niveau wat recht doet aan de vele jaren die je hebt moeten werken om jezelf medisch specialist te mogen noemen.

En toch, bij medisch specialisten komt een burn-out meer voor dan elk ander beroep1-4. Hoe komt dit? En nog belangrijker, hoe voorkomt je dit? Misschien zelfs: hoe kom je er vanaf?

Uit onderzoek blijkt dat je vak tot de zwaarste ter wereld kan worden gerekend als het aankomt op verantwoordelijkheid gecombineerd met lange en soms onregelmatige werkdagen. Ook is de ziekenhuiswereld een wereld apart: Er wordt veel politiek bedreven en niet zelden leidt dit tot ruzies binnen een maatschap of vakgroep.

Persoonlijke ervaring

Pieter is de man die mij in zeer korte tijd heeft leren denken vanuit mijn eigen kracht; niet langer waren anderen nodig om plezier te hebben in de dingen die ik goed kan. Juist door zijn krachtige en snelle methode zag ik binnen een dag al resultaat op nagenoeg alle vlakken van mijn professioneel handelen. Daardoor wist ik weer wat ik echt wilde: door even uit te zoomen werd de focus beter. Ik gun iedereen die werkzaam is binnen de zorg een persoonlijke ervaring met Pieter.

Dr. Klaas Bakker, neurochirurg

 

  1. Milenović M1, Matejić B, Vasić V, Frost E, Petrović N, Simić D. High rate of burnout among anaesthesiologists in Belgrade teaching hospitals: Results of a cross-sectional survey. Eur J Anaesthesiol. 2016 Mar;33(3):187-94.
  2. Rath KS1, Huffman LB2, Phillips GS3, Carpenter KM4, Fowler JM5. Burnout and associated factors among members of the Society of Gynecologic Oncology. Am J Obstet Gynecol. 2015 Dec;213(6):824.e1-9.
  3. Sigsbee B1, Bernat JL2. Physician burnout: A neurologic crisis. Neurology. 2014 Dec 9;83(24):2302-6.
  4. Rama-Maceiras P1, Jokinen J, Kranke P. Stress and burnout in anaesthesia: a real world problem? Curr Opin Anaesthesiol. 2015 Apr;28(2):151-8.
Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel