arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2019 

Meer energie

Het stuur in eigen hand nemen

Energie houdt een motor draaiende. Het maakt dat een auto kan rijden. Ook je lichaam en geest hebben energie nodig om te kunnen functioneren. Wil je lekker in je vel zitten en goed presteren? Tank dan regelmatig bij, kies de juiste brandstof en vermijd energiekillers.

Als vanzelf

Je lichaam is een prachtig mechanisme. Uit het voedsel dat je tot je neemt, wordt energie gehaald. Je hoeft je organen daar geen opdracht voor te geven. Dankzij de energie die vrijkomt, houdt het mechanisme zichzelf in stand. En kun je je zintuigen gebruiken, denken, ademen, bewegen, kortom: leven. Als je er goed over nadenkt is dat geweldig!

Jouw aandeel

Het enige wat jij zelf hoeft te doen is ervoor zorgen dat jouw motor goed wordt onderhouden. Logisch, dat doe je met je auto toch ook? Je gooit er regelmatig de juiste brandstof in, zorgt voor voldoende olie, laat hem periodiek keuren en bezoekt de garage voor grote en kleine beurten.

Toch is het zo dat veel mensen meer aandacht besteden aan het goed onderhouden van hun auto en zelfs hun huis, dan van zichzelf…

De juiste brandstof

Je gooit in een benzineauto geen diesel en andersom. Doe je dat wel, dan is dat desastreus voor de motor. Je blijft ook geen kilometers doorjagen als je ziet dat de tank leeg raakt. Omdat je weet dat je anders ergens strandt.

Maar hoe zit het met jou?

 • Geef jij je lichaam de juiste brandstof?
 • Tank je regelmatig bij?
 • Laat jij je innerlijke motor regelmatig afkoelen?
 • Doen je interne remmen het wel?
 • Werkt je innerlijke TomTom?

Wijs gebruik

Als je je auto wijs gebruikt, gaat deze lang mee. Dat geldt ook voor je eigen lichaam. Als je met een te grote vaart over een smal slingerweggetje langs diepe ravijnen rijdt, weet je dat je gevaarlijk spel speelt. Als de motor van je auto oververhit raakt en jij gewoon doorrijdt, zal je niet ver komen. En net zoals een auto, kun je ook je lichaam volledig aftrappen, met alle gevolgen van dien.

Het verschil met een auto is echter dat je deze kunt vervangen. Je eigen lichaam niet!

Wat er gebeurt als je niet zorgvuldig omgaat met je eigen motor en energietoevoer, zie je steeds vaker om je heen. Mensen raken burn-out. Van het ene op het andere moment kun je niets meer.

Het stuur in eigen hand nemen

Een auto die stuurloos rondrijdt, kent maar één bestemming: de sloop. Neem daarom plaats achter het stuur van je eigen leven.

Neem deze 7 belangrijke stappen en maak ze tot een gewoonte

 • Check je energie regelmatig. Energieverlies gaat vaak geleidelijk. Vergelijk dus niet met gisteren, vorige week of vorige maand. Maar met hoe jij je een half jaar of jaar geleden voelde. Heb je minder energie dan voorheen? Onderneem actie.
 • Voed je lichaam met natuurlijk onbewerkt voedsel. Het geeft je de meeste energie. Bewerkt voedsel en voedsel uit pakjes bevatten veel ongezonde toevoegingen waar je niets aan hebt. Sterker, het kost je lichaam kostbare energie om ze weer uit je lichaam te krijgen, als dat al lukt.
 • Vermijd suiker en slechte koolhydraten. Je wordt er dik, moe en futloos van. Zorg voor voldoende gezonde vetten in je menu.
 • Stel doelen die je blij maken. Het woord  ‘moeten’ is daarbij taboe. Moeten is dwang en zorgt voor stress. En stress is energiekiller nummer 1. Ik wil, ik mag, ik kan, zijn betere keuzes.
 • Bepaal en stel grenzen voor jezelf en anderen. En neem regelmatig tijd voor ontspanning en beweging. Het is de perfecte manier om met energie nog meer energie te maken.
 • Zorg voor voldoende slaap. Mijd zoveel mogelijk straling in je slaapkamer en leg je mobiel dus niet naast je bed. Ventileer je slaapkamer regelmatig en ga niet achter je laptop zitten vlak voordat je gaat slapen. Ook eten of sporten vlak voor het slapen gaan kun je beter niet doen.
 • Neem iedere dag de tijd om stil te staan bij zaken waarvoor je dankbaar kunt zijn. Het maakt je blij. Je brein maakt als je positief denkt stofjes aan die niet alleen goed zijn voor je humeur, maar ook voor je lichaam zelf en al haar processen.
Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel