arrow_drop_up arrow_drop_down
23 augustus 2018 

Je doel bereiken! 3 essentiële tips

Als je je leven wilt verbeteren is het essentieel om een doel voor ogen te hebben. En je daarop te focussen. Toch raken veel mensen teleurgesteld omdat het positieve effect uitblijft. Wat gaat er mis? En hoe zorg je ervoor dat jij je doel wel bereikt?

Tip 1.

Een doel stellen is voor jezelf formuleren wat je wilt bereiken. Dat klinkt gemakkelijk. In de praktijk blijken de meeste mensen daar echter moeite mee te hebben. Waarschijnlijk kom je niet verder dan formuleren wat je niet wilt. Het klinkt dan ongeveer zo: ik wil van mijn onzekerheid af… Ik wil dit werk niet meer doen… Ik wil zonder angst de straat op… Ik wil niet meer in paniek raken op de snelweg. Ik wil niet dat mijn partner me zo behandelt…  Het lijkt zo vanzelfsprekend om op die manier je doel te formuleren. Maar het is de beste manier om nooit van je probleem af te komen.

Zodra ik zeg: ‘Ik wil absoluut niet dat je nu denkt aan een olifant’, waar denk je dan aan? Precies aan een olifant. Zo denk je telkens wanneer je denkt aan iets wat wilt je voorkomen, aan dát wat je wilt voorkomen. En focus jij je op wat je niet wilt, in plaats van op wat je wel wilt. Het resultaat: je krijgt er meer van.

Zorg er daarom voor dat het probleem dat je wilt oplossen in de formulering van je doel absoluut niet voorkomt. Verwoord duidelijk voor jezelf wat je wel wilt. Ik zal je op weg helpen. Als je onzeker bent wordt jouw doel: ‘Wat ik wil is me in alle sociale situaties vrij en op mijn gemak voelen en me ook zo gedragen’.

Pak nu pen en papier en schrijf jouw positieve doel op.

Tip 2.

Zodra je duidelijk hebt geformuleerd wat jij wel wilt, is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe jij je zou voelen zodra jij je doel hebt bereikt. Een voorbeeld daarvan is: ‘Stel dat ik me tijdens de volgende vergadering vrij en op mijn gemak voel, ontspannen kan zeggen wat ik wil zeggen en ik kom daarna thuis. Hoe zou ik me dan voelen?

Schrijf vervolgens op hoe jij je zou voelen als alles perfect is verlopen. Probeer zoveel mogelijk varianten te vinden die beschrijven hoe fantastisch dit voelt.

Tip 3.

Zodra je een positief doel voor ogen hebt, en jij voelt hoe geweldig het is om dit te bereiken, rest jou nog één belangrijke stap. Onderneem actie om jouw doel te bereiken. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe krijg ik dit of dat voor elkaar?’ Schrijf alles op wat er in je opkomt. En zet daadwerkelijk stappen. Vind je het moeilijk om bepaalde stappen te zetten? Denk dan opnieuw aan jouw doel en hoe het zou voelen als je dit hebt bereikt. Het geeft je de energie en motivatie om deze stappen te zetten.

Zodra je deze drie tips in praktijk brengt en dit consequent volhoudt, breng jij jouw wens, je gevoel en je acties met elkaar in overeenstemming. Er is geen ruis meer. Zo stel je alles in het werk om jouw doel daadwerkelijk te bereiken.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel