arrow_drop_up arrow_drop_down
23 augustus 2019 

Je brein als recyclefabriek

De uiterlijke wereld is een weerspiegeling van onze innerlijke wereld. Als we de wereld waarin we leven echt duurzaam willen veranderen is het zaak eerst duurzaam met onszelf aan de slag te gaan.

Stop met verspilling van je energie

Er wordt nogal wat energie verspild door ondernemers, zo merk ik in mijn praktijk. En dan gaat het vooral om tijd en energie. Piekeren is de grootste boosdoener. Het is één van de meest zinloze megaslurpers van tijd en energie die we kennen. Zinloos omdat piekeren je uitput en alleen maar innerlijk afval oplevert in de vorm van horrorscenario’s. Het maakt je onrustig en onproductief. In het ergste geval raak je burn-out. Gelukkig kun je dit afval prima hergebruiken voor iets veel beters.

Stop met vervuiling van je innerlijke milieu

Piekeren is denken aan wat je niet wilt. Een aangezien ons brein het woord ‘niet’ niet kent, zadelen we ons innerlijke visuele systeem in de ‘ik-wil-niet-modus’ op met allemaal plaatjes van dat wat we nu juist graag willen vermijden. En vervuilen daarmee ons innerlijke milieu. We kennen bijna allemaal wel het voorbeeld van de roze olifant. Als je gevraagd wordt om er niet aan te denken, zie je hem onmiddellijk voor je geestesoog verschijnen.

Negatieve gedachten recyclen

De oplossing is simpel en doeltreffend: zamel voortaan al je negatieve gedachten in en recycle ze naar doelgerichte gedachten. ‘Ik wil niet, wordt omgevormd tot ‘wat wil ik wel’ en ‘ik kan niet’ tot ‘hoe kan ik?’. Zo simpel is het. Het vraagt even wat oefening en doorzettingsvermogen om alleen nog doelgericht te denken. Maar je zult zien: deze vorm van recycling levert alleen maar profijt op.

brein

Zelf energie opwekken

Denken aan hoe je iets tot stand kunt brengen en aan wat je wel wilt met je bedrijf én in je privéleven, zorgt voor prettige beelden in je hoofd en dromen en doelen om na te streven. Dat maakt je positief, doelgericht en geeft energie. En energie zorgt voor nog meer positieve gedachten, waarna er als gevolg daarvan opnieuw energie vrijkomt. Als je de slag eenmaal te pakken hebt, wordt je brein als het ware één grote recyclefabriek.

Duurzaam resultaat

Als je op deze wijze omgaat met je innerlijke wereld, werpt dat z’n vruchten af in de uiterlijke wereld. Alles wat aandacht krijgt groeit immers. Geen horrorscenario’s in je hoofd, betekent dat je niet aan het ontstaan van horrorscenario’s in de uiterlijke wereld meewerkt. Door je energie te richten op wat je wel wilt, richt je je op oplossingen in plaats van problemen. En resulteert doelgericht denken niet alleen in positieve gedachten en energie, maar ook in dito daden en resultaat. En daar is onze wereld mee gebaat. Zorg dus eerst goed voor je eigen innerlijke milieu en haal de bezem door je binnenwereld, dan volgt de buitenwereld vanzelf.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel