arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2019 

Piekeren: Hoe kom je af van een foute buurvrouw?

Een foute buurvrouw is zo iemand die te pas en te pas bij je aanbelt. Je laat haar binnen, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt. En eenmaal binnen kom je niet meer van haar af. Ze blijft maar doorratelen: stel je voor dat er dit gebeurt, hoe moet het nou verder, enz. Piekeren is omgaan met een foute buurvrouw. Haar keer op keer binnenlaten. Hoe kom je voor eens en voor altijd van haar af?

Als je eens goed kijkt naar je piekergedachten, zal je het volgende ontdekken. Het gaat altijd om horrorvragen of nutteloze vragen.

Horrorvragen zijn vragen die beginnen met: ‘Wat nou als…’, gevolgd door een doemscenario.

Nutteloze vragen zijn vragen die meestal beginnen met waarom of waar. ‘Waarom gebeurt dit?’, ‘Waar komt het vandaan?’. Of, het zijn vragen waar je nooit een antwoord op krijgt. Zoals: ‘Waarom doet hij of zij dat nou…? Doodgewoon omdat je nooit zeker zult weten wat een ander denkt, of vindt.

Piekervragen dringen zich keer op keer op. Steeds kom je weer op hetzelfde punt uit en een antwoord vinden, ho maar…

Wees uitdagend

Daag jezelf voortaan uit om goede vragen te stellen. We noemen dat doelvragen. In dezelfde mate waarmee horrorvragen en nutteloze vragen je in verwarring brengen, dragen doelvragen bij aan structuur in en richting aan je gedachten. Ze fungeren als een soort navigatiesysteem.

Als je van A naar B wilt, is de snelste manier om het adres volledig in je navigatiesysteem in te tikken. In je hoofd werkt het nog nauwkeuriger. Als je jezelf goede en zo precies mogelijke vragen stelt, kom je zo snel mogelijk bij je doel of een oplossing. Belangrijk is dat je precies definieert wat je doel is.

Bijvoorbeeld: ‘Hoe kan ik sneller….’

‘Hoe zorg ik ervoor dat ik…..’

Kies een goed scenario

Een doelvraag wordt altijd gevolgd door een positief scenario. En is dus nooit: ‘Hoe kan ik het leven van mijn manager zo zuur mogelijk maken?’ Maar wel: ‘Hoe kan ik de kwaliteit van mijn werkleven verbeteren?’

Een doelvraag is niet: ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn partner weer van mij houdt?’

Maar wel: ‘Wat kan ik nu doen om mezelf eens te verwennen?’

Het is niet: ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat die ander zich eindelijk eens zo gedraagt, dat ik een leuke dag heb?’

Maar wel: ‘Wat zal ik straks voor lekkers voor mezelf gaan koken, naar welke leuke film zal ik kijken, enz.’

De über passende vraag

Er is één vraag die op elk moment past: ‘Hoe kan ik lief zijn voor mezelf?’ Dus lukt het even niet om iets anders te bedenken, dan heb je altijd deze achter de hand. Het gaat er om dat je iedere vraag zo formuleert, dat het naar een positief doel gaat.

Eén doelvraag stellen is vaak onvoldoende. Daarom is het belangrijk om deze te laten volgen door meer doelvragen.

Een voorbeeld hiervan is:

‘Hoe kan ik nu de kwaliteit van mijn leven verbeteren?’ Als het antwoord bijvoorbeeld is: ‘Door iets leuks te gaan doen’ dan is de volgende doelvraag: ‘Wat voor leuks zou ik kunnen doen?’ En de volgende doelvraag: ‘Welke van deze dingen kies ik nu?’ Stel dat je ervoor kiest om naar de bioscoop te gaan, dan volgen de volgende doelvragen: ‘Welke films zijn er?’, ‘Welke kies ik?’, ‘Wat zal ik aantrekken?’, enz.

Het gaat hier niet zozeer om het onderwerp. Dat het groots en meeslepend moet zijn. Maar om het sturen van je gedachten in een positieve richting. Niet slechts 10 seconden, maar zo lang als nodig is om uit je piekermodus te komen.

Let op signalen

Sta vanaf nu meer stil bij de kwaliteit van je gedachten. Voel je je onrustig, sacherijnig of moe? Dan is dat een signaal dat je gedachten niet positief zijn. Maak bewust de keuze om dit te stoppen. Kies een doelvraag en houd je daar mee bezig.

Schrijven mag ook

Vooral in het begin is het soms handig om een hardnekkige piekervraag op te schrijven, daarna een doelvraag te bedenken en deze ook te noteren. En er vervolgens op papier mee aan de slag te gaan. Schrijven vergt concentratie. Je wordt je er meer van bewust wat je denkt en kunt je gedachten beter sturen naar een positief doel.

Bedenk dat een doelvraag altijd tot doel heeft dat je een breuk maakt met negatief denken! En dat het resultaat is dat je je weer lekker voelt.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel