arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2019 

Het struikelblok dat jouw geluk in de weg staat

Vind jij jezelf de belangrijkste persoon in je leven? In de video leg ik al uit waarom dit zo belangrijk is. En niet dat je dit alleen zegt, maar er ook naar leeft. Jezelf niet de belangrijkste vinden, is namelijk het onbetwiste nummer 1 struikelblok dat je geluk in de weg staat. In deze blog krijg je tips waarmee je in het dagelijkse leven aan de slag kunt.

Geef jezelf complimenten

Wat doe je als je iemand heel speciaal vindt? Precies, je geeft complimenten. Neem daarom dagelijks de tijd om jezelf minimaal 2 complimenten te geven. Maak het niet te ingewikkeld. Waar ben je goed in? Wat is er leuk of mooi aan jezelf? Wat heb je vandaag goed gedaan? Je kunt dat doen voor het slapen gaan bijvoorbeeld. Wie tevreden met zichzelf inslaapt, wordt immers ook tevreden wakker.

Vind je het moeilijk om zelf iets te bedenken? Sta dan eens stil bij wat iemand die je lief is voor positiefs over je zou zeggen. Of vraag het daadwerkelijk aan een ander. Wat vindt jouw partner, beste vriend of vriendin goed, mooi of leuk aan jou?

Neem tijd voor jezelf

Sta er vanaf vandaag regelmatig eens bewust bij stil: wat wil ik nu? Wat vinden mijn ogen prettig om naar te kijken? Wat vindt mijn mond lekker om te proeven? Wat vinden mijn oren prettig om te horen? Wat vind ik prettig om te doen? En geef jezelf dat, of doe het. ME-time, dus. Tijd voor je jezelf en om iets te doen waar je van houdt, brengt de productie van jouw gelukhormonen op gang en geeft energie.

Dat is dus iets anders dan jezelf af te vragen: wat MOET ik nu doen of laten? Of: wat denk ik dat anderen van mij verwachten…?

Vooral als je iemand bent die altijd alles voor een ander doet, is het fijn om ook eens een ander iets te vragen. Jezelf laten verwennen, dat is niet egoïstisch. Je stelt een ander in staat om zich prettig en waardevol te voelen, omdat hij of zij voor de verandering eens iets voor jou kan doen.

Leer ‘Nee’ zeggen

Veel mensen kunnen bijzonder slecht ‘nee’ zeggen. Tegen een baas die vraagt of je over wilt werken. Tegen een kind dat later naar bed wil. Of tegen een collega die vraagt of je zijn of haar dienst over kan nemen. Steeds maar ‘ja’ zeggen is een vorm van jezelf op het tweede plan zetten.

Je zegt dan immers ‘nee’ tegen je eigen behoeften en wensen. En ‘nee’ tegen je eigen grenzen. Want dat lijkt gemakkelijker dan ‘nee’ zeggen tegen een ander. Toch is voor jezelf kiezen gemakkelijker dan je denkt. Het is alleen moeilijk wanneer je gelijk uitlegt WAAROM je iets niet gaat doen.

Met een uitleg kom je niet resoluut over. Je geeft de ander alle ruimte om er over in discussie te gaan. Je voorkomt dit door simpel te zeggen: ‘Nee, dan kan ik niet.’ Of : ‘Nee, ik heb andere plannen.’  Zodra je deze zin laag en rustig uitspreekt, kom je daadkrachtig over en is er geen ruimte voor discussie. Zeg ook nooit wat je niet wilt, maar communiceer wat je wel wilt.

Stop met vluggertjes

‘Nog vlug even dit, nog vlug even dat’… Het is één van de meest stressvolle gedachten die je kunt hebben. Naast het feit dat je er geestelijk overspannen van raakt, is het ook desastreus voor je lichaam energievoorraad. Je gaat aan jezelf voorbij. Iets anders is op dat moment belangrijker dan jijzelf. Bewaak in het vervolg je eigen grenzen. Nog vlug even dit, betekent voortaan: Stop, pas op de plaats, ik ga NU iets doen wat me wel ontspant!

Schrap moeten

Moeten? Dat woord schrappen we uit ons systeem! Iedereen komt in verzet als een ander je vertelt dat je iets MOET doen. Maar hoe vaak vertel jij jezelf dat iets moet? Sta er eens bij stil of het inderdaad iets noodzakelijks is. Is dat zo? Verander moeten dan in mogen. Zo zorg je niet alleen voor het oplossen van innerlijke weerstand en stress die het woord ‘moeten’ oplevert. Je beoefent hiermee ook dankbaarheid.

Je wordt je ervan bewust wat voor een rijkdom het is om iets te MOGEN doen. Simpelweg omdat het kán. Alle mogelijkheden die wij hebben, zijn voor anderen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Als je je daar bewust van wordt, word je een dankbaar en positiever mens. En wordt moeten, mogen en vervolgens willen.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel