arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2019 

Extreem burn-out

Zo herken je het

Wanneer je extreem burn-out bent heb je ontzettend veel moeite om deze tekst tot je te laten doordringen. Maar ongetwijfeld leest iemand die je heel dierbaar is deze tekst wel. Al was het maar om je beter te begrijpen.

Als alles tegenzit

Zodra je tegenslag op tegenslag te verwerken krijgt en daar nog midden in zit, zonder zicht op de horizon, heb je het gevoel alsof je iedere dag een steile berghelling beklimt.

Het bereiken van de bergtop lijkt een onmogelijke opgave. Je barst van de stress en ziet niets meer zitten. Het is al heel lang heel veel te veel. Logisch dat je daar aan toegeeft.

Maar wat je niet wist is:  als je op de bank gaat zitten en start met piekeren, val je je in een heel erg diep gat. Dat is dieper dan diep. Je hebt tijd nodig om überhaupt de energie te vinden om voor je burn-out behandeld te worden.

Te lang op je tenen

Heb je te lang op je tenen gelopen en is ‘moeten’ je meest gebruikte woord.? Dan lijkt wat jou overkomt letterlijk op ‘een klap van de hamer’. De ene dag kon je alles nog en plots ben je een ander mens.

De meest simpele dingen waar je voorheen niet eens bij stilstond, lukken ineens niet meer. Alles kost extreem veel moeite. Er overvalt je een gevoel van onmacht dat zijn weerga niet kent. En je hebt het gevoel dat je leven voorbij is, omdat je geen energie meer hebt en jij je niet kunt voorstellen dat jij je ooit anders zult voelen.

Je kunt niet anders dan op de bank gaan zitten en toegeven aan je extreme moeheid. Het gat waar je in terecht komt is dieper dan diep.

Burn-out niet accepteren

Je pikt het niet van jezelf dat je waarschijnlijk zwaar burn-out bent. Je vecht ertegen. En je hebt zelf altijd gezegd dat het jou niet overkomt. Burn-out is voor mietjes. Jij wilt zo niet zijn en accepteert het niet.

Maar des te harder je er tegen vecht, des te meer het zich tegen je keert. Het gevecht was al verloren voordat je er aan begon. Je kunt niet anders dan achter de geraniums gaan zitten en komt in een zeer diep gat terecht.

Concentratie

Zodra deze tekst tot je doordringt ben je toe aan een burn-out behandeling. Zou je voor MindTuning kiezen, dan begint het herstel zich razendsnel in te zetten. Het duurt nog wel even voordat je weer topfit bent, maar je bent beter bewapend dan voorheen en een betere versie van jezelf geworden.

Als deze tekst nog niet tot je doordringt kun je onderstaande tips gebruiken om je snel uit je extreme burn-out halen. Je dierbaren zullen jou hier aan herinneren.

Tips tegen extreme burn-out

  • Besef dat jij de belangrijkste persoon bent in je leven. Want pas wanneer je goed bent voor jezelf, heb je je naasten ook meer te bieden
  • Kies er voor om minstens 2 x op een dag 15 minuten iets te doen wat je zintuigen activeert: wandelen, koken, fietsen, tuinieren, golfen, sport, tekenen, schilderen enz. Nu en dan seks helpt ook. Maar dan geen 2 keer per dag.
  • Schrijf iedere 2 dagen 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent en minstens 1 ding dat beter gaat. Doe je best om dat ook zo te beleven. We vinden alles veel te vanzelfsprekend en mogen er eens bij stilstaan hoeveel we wél hebben en hoe dankbaar we daar voor mogen zijn.Zodra je deze tip gaat toepassen vind je steeds meer dingen die beter gaan. Let maar op!
  • Vermijd het zoveel mogelijk om je blik naar omlaag te brengen. Je gaat dan staren en komt zo in een piekermodus. Breng je ogen liever nu en dan iets schuin omhoog, dan krijg je een beter overzicht op alles.
  • Houd je ogen zo actief mogelijk. Doe je best om regelmatig om je heen te kijken op een dusdanig manier dat je hoofd iets meedraait. Je krijgt zo meer ruimte in je lijf.
  • Ga iedere dag even helemaal rechtop een stoel zitten. Breng je ogen iets boven horizontaal en sluit je ogen. Luister 5 minuten naar de meest zachte geluiden die van buiten komen terwijl je even wegdroomt. Voer dit geleidelijk op naar 15 minuten.
  • Een andere manier is om je ogen te sluiten en 5 minuten in hetzelfde ritme adem te halen. Zoek een ritme dat bij jou past. Bijvoorbeeld 3 seconden in en 5 seconden uit. Of 4 in en 5 uit. Of 4 in en 6 uit, of 4 in en 4 uit. Belangrijk is dat het heel rustig gebeurt op een manier waarop het voor een buitenstaander lijkt dat je nauwelijks ademt. Het gelijkmatige ritme en de zachtheid waarmee je ademt zijn het belangrijkst. Adem alsof je met je hart ademt. Voer dit geleidelijk op naar 15 minuten.

De kracht van combineren

Pieter Frijters: met de combinatie van deze oefeningen breng je bij jezelf langzaam maar zeker een klein wondertje teweeg. Het kost nu je extreem burn-out bent meer discipline, maar ik garandeer dat het je een veelvoud oplevert van de energie die jij er in stopt.

Controleer of je deze tekst en andere teksten over burn-out, stress of overspannenheid goed kunt lezen. Zodra de tekst goed doordringt, twijfel dan niet en kies voor een burn-out behandeling.

MindTuning heeft geen octrooi op burn-out en ga daarom gerust een andere behandeling aan dan die van MindTuning™, als je dat je meer aanspreekt. Belangrijk is dat je een stap neemt en met adequate hulp in een mum van tijd weer fit bent.

Met MindTuning™ mobiliseer je het eigen herstelvermogen. MindTuning is niet persé beter dan een traditionele therapie maar werkt snel en duurzaam.

Extra adviezen

  • Pas op met medicatie tegen burn-out. Er is geen medicatie die je kan genezen. Artsen willen je er soms op wijzen dat het voor even geen kwaad kan. Maar waarom zou je?Het risico dat je geestelijk afhankelijk wordt van medicatie is sterker aanwezig dan je denkt. Afkicken van bijvoorbeeld antidepressiva is voor veel mensen ontzettend moeilijk.
  • Keer je naasten nooit de rug toe door je te laten opnemen in een of andere instelling, want verwijdering is het slechtste wat jou en je familie kan overkomen. Denk pas aan opname wanneer de thuissituatie onhoudbaar is.Is dat laatste het geval dan heb je echt iets om over na te denken en zijn er betere opties.
Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel