arrow_drop_up arrow_drop_down
23 augustus 2019 

De 5 zegeningen van een burn-out op een rij

Burn-out lijkt je leven in één klap op z’n kop te zetten. Maar het is juist andersom. Burn-out betekent dat je eindelijk met beide benen op de grond bent beland… Het is geen vloek, maar een zegen. Geen blokkade, maar een kans. Geen ziekte of zwakte, maar een teken van krachtig zelfhelend vermogen. De 5 burn-out zegeningen op een rij.

Zegen 1: Burn-out verlengt je leven
Burn-out is een reminder dat je leven een houdbaarheidsdatum heeft. Wie dagelijks aan enorme stress bloot staat, krijgt een maagzweer, hartinfarct, of kanker… En uiteindelijk ga je aan langdurige stress, direct of indirect, gewoon dood. Een burn-out belet dat het zover komt. Je kúnt gewoon niet meer op de oude voet door blijven gaan. Je mag je lichaam daarom enorm bedanken. Het laat je niet in de steek, maar voorkomt dat je voortijdig het loodje legt. Burn-out is een briljant staaltje van zelfhelend vermogen.

Zegen 2: Burn-out brengt passie 
Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen op hun sterfbed vooral spijt hebben van wat ze niet hebben gedaan. Van het steeds maar uitstellen ervan. Alsof het leven eindeloos is. Een burn-out vertelt je dat NU het perfecte moment is aangebroken om niets meer voor je uit te schuiven. Zorg voor jezelf. Leef met aandacht. Volg je hart, je passie en je dromen. Breng meer tijd door met de mensen die je lief zijn. Omdat geen enkele dag terugkomt. En, zoals het Klein Orkest ooit zong: later allang begonnen is…

Zegen 3: Burn-out wist je oude harde schijf
Als je burn-out raakt, is het alsof je interne harde schijf is gewist. Je wordt een leeghoofd. Jezelf ergens goed op concentreren is onmogelijk. Zelfs iets simpels als koffiezetten kan opeens een enorme opgave zijn. Het lijkt alsof je je verstand bent verloren. Maak niet de fout ernaar op zoek te gaan. Je kunt immers geen probleem oplossen met gedachtepatronen die er de oorzaak van zijn. Het leven wordt pas echt de moeite waard als je deze kans aangrijpt om je mindset, en daarmee je doen en laten, te veranderen.

Zegen 4: Burn-out geeft vleugels
Burn-out wordt vaak ten onrechte gezien als een teken van zwakte. Terwijl het leven je op dat moment juist uitdaagt om je eigen kracht te ervaren. Het is een transformatie. Het leven dat je leidde zit je niet meer als gegoten. Het is een te krappe jas die scheurt, omdat je te groot geworden bent. Zoals een cocon openbarst wanneer een rups zich ontpopt tot vlinder. En deze haar vrijheid tegemoet kan vliegen. Burn-out is jouw moment om je vleugels uit te slaan. Het is geen einde, maar een frisse start. Een kans om eindelijk dát te kiezen, waarvoor je bedoeld bent.

Zegen 5: Burn-out maakt je beter in je werk
Burn-out maakt van jou een betere en uiterst betrouwbare werknemer, collega of manager. Omdat het je leert te focussen op wat goed voor JOU is. En je vandaaruit ook beter voor anderen kunt zijn. Je betere keuzes gaat maken, ontdekt waar je kracht ligt en wat je grenzen zijn. Daarnaast zul je het voortaan signaleren wanneer anderen zich in de burn-outgevarenzone begeven. En met die know how kun je jouw collega’s en werkgever enorm van dienst zijn.

Ben je burn-out, of bevind je je in de gevarenzone? Geef gehoor aan de wake-up call van je innerlijke alarmklok. Het leven heeft geen snoozeknop. Zoek een goede coach of therapeut die je helpt de zegeningen van je burn-out te herkennen. En grijp die tweede kans om het beste uit jezelf en het leven te halen met beide handen aan.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel