arrow_drop_up arrow_drop_down
2 mei 2019 

Burn-out? Sluit vriendschap met jezelf

Abraham Lincoln zei ooit: ‘The best way to destroy an enemy is to make him a friend’. Een wijze uitspraak’, die niet alleen geldt voor ‘vijanden’ van vlees en bloed, maar ook als deze zich aandienen in een andere vorm, zoals burn-out.

Burn-out voelt als onderuit gehaald worden. Alsof je lichaam en geest je in de steek laten. Zich vijandig opstellen. In de volksmond gaat het dan ook vaak over: ‘strijden tegen burn-out’ of ‘vechten’.

Zolang je burn-out ervaart als negatief, iets waar je onder gebukt gaat en dat overwonnen moet worden, draagt dat niet bij tot snel herstel. Een vriendelijke positieve mindset daarentegen wel.

Vriendschapsverzoek

In de MindTuningpraktijk zien wij burn-out niet als vijand maar als vriend. Want als je goed kijkt, is burn-out niets anders dan een verzoek om vriendschap te sluiten met jezelf. Je bent over je eigen grenzen heengegaan. Het is een verzoek om daarmee te stoppen. Van jezelf dus. Een stevig verzoek, dat wel. Om erger te voorkomen, zoals dat je een ernstige ziekte krijgt, of dood neervalt.

Als je goed kijkt zal je ontdekken dat jouw burn-out vooraf is gegaan door eerdere wat minder nadrukkelijke verzoeken. Om beter voor jezelf te zorgen, je grenzen te bewaken, jouw wensen prioriteit te geven en lief voor jezelf te zijn. Maar die negeerde je. En, zoals het een echte vriend betaamt, zat er dus niets anders op dan je eens steviger wakker te schudden.

Logica

Je kunt jezelf niet dwingen om burn-out als vriend te beschouwen als alle logica daarvoor ontbreekt. Je hebt argumenten nodig die dit onderschrijven. De vragen die je jezelf mag stellen zijn: wat levert het me op als ik burn-out als vriend beschouw? En, wat win ik ermee als ik dit niet doe?

Wat vast staat is dit: als je burn-out als vijand beschouwt, raak je in een strijd verwikkeld. Het vechten ertegen kost je bakken met energie die je toch al niet hebt.

Vrienden daarentegen maken het leven mooier. Natuurlijk steek je in vriendschap ook energie. Maar dat is energie van een heel andere orde. En die krijg je vervolgens ook nog eens veelvoudig terug.

Lees hieronder de 8 eigenschappen van een vriend. Pas deze op jezelf toe om je positieve energiepeil te verhogen:

 

1. Een vriend ziet jou als prioriteit

Je partner, carrière, kinderen… Het is een drukte van belang. Maar echte vrienden stellen prioriteiten en maken tijd voor elkaar. Op welke plaats sta jij op jouw  prioriteitenlijstje?

2. Een vriend geeft quality time

Een echte vriend verspilt geen tijd en zorgt voor quality time. Die laat de smartphone in jouw bijzijn voor wat het is. Hoeveel van jouw tijd zit jij te swipen op je smartphone, hang je zappend voor de tv, of ga je op andere wijze aan jezelf voorbij? En verspil je tijd -die nooit terugkomt- aan nutteloze zaken.

3. Een vriend vindt jou goed zoals je bent

Feilloos benoemen waarom jij de moeite waard bent. En wat je allemaal goed kan. Dat is wat je van een vriend kunt verwachten. Stop dus met zelfkritiek. Want dat heeft niets te maken met realist zijn of feedback, echt niet. Vertel jezelf voortaan waarom je de moeite waard bent.

4. Een vriend biedt een luisterend oor

Een luisterend oor bieden is voor een vriend geen enkel probleem. Want die wil weten wat jouw wensen en grenzen zijn. En houdt daar rekening mee. Luister jij wel naar jezelf? Weet je wat jouw behoeften zijn? En leef je daarnaar?

5. Een vriend zorgt voor je

Een echte vriend zorgt voor je. Zorg jij goed voor jezelf? Of ben jij zorgverslaafd en richt je je constant op de zorg van anderen om van hen een glimlach te krijgen? En ben je daarvan afhankelijk?

6. Een vriend motiveert je

Het beste voor die ander willen, dat is vriendschap. En ook de ander motiveren om stappen te nemen om te groeien en floreren. Motiveer jij jezelf om het beste uit jezelf en het leven te halen? Of stel je je op als een slachtoffer van het leven en wacht je tot een ander je komt redden en het leven beter voor je maakt?

7. Een vriend zorgt voor ontspanning

Een echte vriend doet leuke dingen met je. Plezier maken en samen lachen. Wanneer maak jij tijd voor plezier?  En kun jij met en om jezelf lachen?

8. Een vriend is vergevingsgezind

Iedereen maakt ‘fouten’. Echte vrienden vergeven je dat. Ben jij vergevingsgezind naar jezelf toe? Of ga jij in gedachten vaak tekeer tegen jezelf op een manier zoals je een ander nooit toespreken zou?

Vraag jezelf eens af met wie je het de rest van je leven moet doen. Dat ben je zelf. Laat jezelf dus niet langer in de steek en investeer voor honderd procent in deze vriendschap voor het leven.  

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel