arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2019 

Burn-out en duimen draaien

Weten hoe je een burn-out kunt vaststellen is iets anders dan het herstel van burn-out in werking zetten. Op zaterdag 27 augustus gaf ik een interview over burn-out op Radio 1 Tros in Bedrijf. In het programma zat een ondernemer die 2 jaar bij een psychiater in behandeling was. Ten einde raad liet hij zich 6 weken voor veel geld opsluiten in een verslavingskliniek. Tijd kost geld en als ondernemer of manager wil je die tijd liever op een betere manier benutten. Voorkom daarom burn-out en duimen draaien.

Duimen draaien

Als ondernemer raakte ik jaren geleden zelf burn-out. Toen heette dat overspannen. Ik zat thuis duimen te draaien en voelde me met de dag ellendiger worden. Een psychiater zei: ‘Ik kan je waarschijnlijk niet helpen, maar ik zal je doorsturen naar een psycholoog en wens hem namens mij maar veel succes’. Deze alleraardigste man heb ik 13 keer ontmoet en bij de laatste keer waren we aanbeland bij het bespreken van de geboorte van mijn 3 jaar jongere zus. Toen stopte ik de voortzetting.

Psychologie in de kinderschoenen

Zo rond 1990 las ik in een psychologisch tijdschrift het volgende. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Psychologen liet optekenen dat ondanks 80 jaar wetenschap de psychologie nog steeds in de kinderschoenen staat. Patiënten hadden volgens hem te hoge verwachtingen. Ik dacht toen: dan passen die schoenen over 100 jaar nog niet.

Ik besloot het psychologische wiel opnieuw te gaan uitvinden om mijn eigen burn-out op te lossen.

Mijn eigen burn-out oplossen

Toen ik me eenmaal had voorgenomen om mijn burn-out flink aan te pakken, werd ik ongeduldig. Mijn bedrijf was intussen failliet terwijl ik twee jaar eerder nog in onderhandeling was met Anton Dreesman van Vendex International, die mijn bedrijf wilde kopen. Mijn aandeelhouders hadden dat tegengehouden. Mijn angst was dat ik nooit meer de oude zou worden en sociaal durfde ik niet meer bij vreemden over de vloer te komen. In de krant las ik eerst verhalen: ‘Van krantenjongen naar miljonair’ en nu las ik verhalen als: ‘Miljonair aan de bedelstaf’.

Ik wilde liefst dezelfde dag nog uitvinden hoe het dan wel werkt. Het duurde nog ongeveer 8 maanden voordat ik een ontdekking deed. Ik dacht terug aan een wintersportvakantie van 5 jaar eerder en alles in mijn lichaam voelde ineens anders, besefte ik. Ik dacht vervolgens aan een gesprek dat ik de volgende dag ergens wilde voeren en mijn hele lijf ging op slot. Ik realiseerde dat het iets te maken had met de kwaliteit van het beeld dat ik voor me zag. Ik kreeg echter dat negatieve beeld niet veranderd.

Ik heb het losgelaten. Toen ik 2 uur later eerst terug dacht aan de wintersportvakantie en opnieuw dacht aan het gesprek van morgen, bleef mijn lichaam open en voelde geen enkele spanning meer. Ik besefte dat het beeld dat ik had van dat gesprek, veranderd was. Alsof ineens alle deuren voor me opengingen en dat mijn grauwe en statische angstbeeld, nu levendig en kleurrijk was.

Alsof er een wonder was gebeurd

Een dag later voelde ik me een stuk beter. Het boeide me minder wat andere mensen van me vonden. Ik durfde voorzichtig weer initiatieven te ontplooien en ik bleef vooral helder in mijn hoofd. Het duurde nog ongeveer 5 weken en toen was
ik geestelijk fitter dan ooit. Mijn angst voor de toekomst, voor wat anderen van me vonden, voor mislukkingen; al deze angsten waren geleidelijk verdwenen en daarmee ook mijn burn-out. Wat ik had ontdekt, ging ik ook bij anderen testen
en het werkte.

De 1e reden waarom het herstel van burn-out snel wordt ingezet

Lichaam en geest hebben elkaar nodig. Ben je na een marathonloop volledig uitgeput dan weet je dat je lichaam even niet kan wat het kon en rust je wat uit. Een boek lezen, puzzelen, schaken en dammen kun je wel. Omdat je begrijpt wat er speelt en er geen ANGST in het spel is ben je binnen enkele weken weer topfit.

Zo werkt het ook met je mind. Ben je te druk, te gejaagd, te perfectionistisch, te teleurgesteld of te kwaad en lang met hetzelfde bezig dan laat je geest het plotseling afweten. Niets aan de hand en een heel normale reactie. Geef je bovenkamer meer rust en ga meer bewegen. Wanneer je vertrouwen hebt dat het goed komt dan ben je binnen enkele weken weer fit.

De 2e reden

Zou je totaal geen angst hebben vanwege de gevolgen van burn-out en zie je de toekomst vol vertrouwen tegemoet? Dan weet je dat er niets aan de hand is. Er is geen gepieker over hoe het straks moet als je lang uit de roulatie bent enz. Is er geen ANGST over je toekomst en accepteer je het laten afweten van je geest als een goed bedoeld waarschuwingssignaal? Dan is je burn-out niets anders dan het verbranden van je hand aan een kachel. Het betekent ‘loslaten’ en je weet dat de pijn weer snel over is.

De 3e reden

Ben je burn-out dan houdt niet-reële angst je in de greep van overspannenheid. Angst is vanuit MindTuning™ één van de snelst oplosbare problemen. Het herstel van burn-out wordt pas ingezet wanneer de angstfactor volledig wordt weggenomen. Na enkele jaren burn-out te zijn geweest, waarbij ik in de allerdiepste put
terecht kwam, raakte ik in één keer mijn angsten kwijt en begon onmiddellijk mijn herstel in te zetten. Wat voor mij werkt, dat werkt voor iedereen die burn-out is. Burn-out ontstaat in één keer. Als het negatieve in één keer ontstaat kan ook in één keer een positief herstel zich inzetten.

Burn-out is als een gebroken been

Metaforisch gezien kun je burn-out vergelijken met een gebroken been, maar dan tussen je oren. Met een gebroken been zal niemand accepteren dat eerst de oorzaak van de breuk moet worden achterhaald en aangepakt. En dat pas daarna je been wordt gezet. Tegen die tijd is je been waarschijnlijk scheef aan elkaar gegroeid.

Met burn-out is het hetzelfde. Des te langer je zoekt naar de oorzaken, des te meer ‘waarom? ‘s, des te meer aandacht voor het probleem en des te groter de kans op scheefgroei. Eerst dient het herstel van je burn-out te worden ingezet door de angstfactor weg te nemen. Vervolgens worden je valkuilen in kaart gebracht en leer je hoe je die in de toekomst gaat vermijden.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel