arrow_drop_up arrow_drop_down
28 augustus 2019 

Burn-out bij medici

Ben je coassistent, arts-assistent AIOS OF ANIOS, of medisch specialist? De kans is groot dat psychische problematiek je niet bespaard blijft en je in de burn-out gevarenzône belandt, of erger, burn-out raakt.

Klachten/ symptomen en burn-out aanjagers:

 • Trilangst/ operatieangst
 • Spreekangst
 • Autoriteitsvrees/ onzekerheid
 • Gebrek aan assertiviteit
 • Piekeren/ doemdenken
 • Boosheid/ teleurstelling
 • Perfectionisme
 • Naar binnen gekeerd zijn
 • Stress/ angst/ paniekaanvallen
 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaarheid
 • Verslaving

Coassistent

Zodra je begint als coassistent, worden patiënten ineens echt, en word je je bewust van je nieuwe rol. Het is dan ook heel normaal dat je in deze periode tegen veel zaken aan loopt, vooral tegen jezelf.
Want wat voor specialisme wil jij kiezen? Hoe kom je voor de dag? Maak ik wel een goede indruk? Ik zal toch niet gaan trillen als ik voor de eerste keer een infuus prik? Ze gaan toch niet te veel moeilijke vragen stellen tijdens mijn patiëntpresentatie? En hechten? Hoe moet dat eigenlijk?

Zonder dat je het direct door hebt, loop je tegen een hoop stressoren aan die je onzeker kunnen maken. Terwijl dat helemaal niet nodig is!

Arts-assistent in opleiding

Je gaat werken als arts-assistent niet in opleiding (ANIOS) om jezelf in de kijker te spelen, of wetenschappelijk onderzoek doen binnen het betreffende specialisme om zo je CV aantrekkelijk te maken. Soms heb je met je kwaliteiten simpelweg afgedwongen dat je gelijk als arts in opleiding tot specialist (AIOS) kunt starten.

Er heerst een pikorde, zeker in academische ziekenhuizen. De specialist heeft altijd het laatste woord en een weerwoord wordt niet altijd gewaardeerd. Omdat deze fase van je leven vaak gepaard gaat met het opbouwen van een gezin, is deze periode extra belastend.

Kortom, je loopt tegen een hoop stressoren aan die je niet alleen onzeker kunnen maken, maar ook kunnen leiden tot een serieuze persoonlijke crisis met dito invloed op je privéleven.

Medisch specialisten

Eindelijk. Het moment is daar. Je bent medisch specialist. Of je nu huisarts of chirurg bent geworden, de formele opleiding zit erop. Je kunt zelf beslissingen nemen, bent niet meer afhankelijk van je opleider(s) en ook je inkomen komt op een niveau wat recht doet aan de vele jaren die je hebt moeten werken om jezelf medisch specialist te mogen noemen.

En toch, bij medisch specialisten komt een burn-out meer voor dan elk ander beroep1-4. Hoe komt dit? En nog belangrijker, hoe voorkomt je dit? Misschien zelfs: hoe kom je er vanaf?

Uit onderzoek blijkt dat je vak tot de zwaarste ter wereld kan worden gerekend als het aankomt op verantwoordelijkheid gecombineerd met lange en soms onregelmatige werkdagen. Ook is de ziekenhuiswereld een wereld apart: Er wordt veel politiek bedreven en niet zelden leidt dit tot ruzies binnen een maatschap of vakgroep.

Trilangst bij coassistenten

Trilangst is een grote aanjager van burn-out. Als je last hebt van trilangst, levert dit veel stress en benauwde momenten op. In het ergste geval gaat de angst om te trillen je beroepsleven in grote mate beheersen en lijdt het tot burn-out. Of je gooit het bijltje er bij neer en maakt een carrièremove om de verkeerde redenen.

Je staat niet alleen. Trilangst komt heel veel voor. Niet alleen bij mensen die werken in de gezondheidszorg, maar in alle beroepen waar nauwkeurigheid van de handen gevraagd wordt. Een voorbeeld daarvan: musici.

Prikangst

Het begint vaak met de simpele venapunctie of het prikken van een infuus. Als dat maar goed gaat! Meestal begint het trillen al als je alleen maar aan deze medische handeling denkt. Je maakt je zorgen, want ook de patiënt ontgaat het niet dat je trilt.  En dan gaat het helemaal mis. Er moet opnieuw geprikt worden. Je hart klopt in je keel, het trillen is niet te controleren en het liefste zou je de benen nemen. Herkenbaar? Vast!

Hechtangst

Een andere vorm van trilangst is het zusje van prikangst: hechtangst. Als je hier last van hebt, gaat het al mis voordat je goed en wel met hechten begonnen bent. Trilangst doormaken is een crime. Het maakt je onzeker en je vraagt je misschien af of je wel het juiste beroep gekozen hebt.

Trilangst bij arts assistenten

Als arts assistent krijg je meer verantwoordelijkheden, waarmee de druk om handelingen en verrichtingen goed te doen groter wordt. Tijdens een nachtdienst is het niet gemakkelijk om bij een moeilijk te prikken patiënt een infuus in te brengen. Om maar niet te spreken van arteriepuncties. Dat geldt zeker ook voor het leren opereren indien je in opleiding bent voor een snijdend specialisme.

Op je vingers kijken

In het begin staat er altijd iemand over je schouder mee te kijken of het goed gaat. Logisch, want je moet het wel goed leren. Je zult echter merken dat je de vaardigheden niet direct beheerst, wat je zenuwachtig kan maken. Als gevolg daarvan kun je gaan trillen. Een zuchtende supervisor die op de klok kijkt, doet er geen goed aan. Je hartslag gaat omhoog en je gaat nog meer trillen.

Vicieuze cirkel

Als je het kunt relativeren is er niet veel aan de hand. Ga je er echter over nadenken en er een probleem van maken, dan beland je al snel in een vicieuze cirkel. Je bent bang om te gaan trillen en je angst wordt keer op keer werkelijkheid. Het is een conditionering die gelukkig snel en definitief is te doorbreken met MindTuning.

Spierspanning

Hoe meer je je trillende handen onder controle probeert te krijgen, hoe erger het wordt. Dat komt omdat je uit angst om te gaan trillen iedere handeling van de handen met de ogen volgt. Je bent gefocust. En aangezien focussen altijd spierspanning met zich meebrengt, wordt de handeling verkrampt en ga je trillen.

Ziende mensen

Ook het zien van onbewuste innerlijke beelden die niet kloppen met de realiteit zorgt voor negatieve lichamelijke reacties zoals trillen. Trilangst heeft alles te maken met de aanwezigheid van anderen. Met mensen, ziende mensen wel te verstaan. Een kamer vol met blinden maakt niemand aan het trillen.

Eersteklas oplossing

Je bent op zoek naar een eersteklas oplossing voor je klachten of burn-out. En vanuit je professie vanzelfsprekend uiterst kritisch. Of, je beseft dat je in de burn-outgevarenzone verkeert. En wilt liever voorkomen dan genezen.

Je wenst een vakkundige behandeling, die ‘geen etterende wonden achterlaat’. Duurzaam en blijvend resultaat is wat je als medisch professional voor ogen hebt.

Het Frijters MindTuning Instituut kan bogen op meer dan 20 jaar ervaring in het succesvol oplossen van burn-out en aan burn-out gerelateerde klachten. De methodiek is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. En wordt onderbouwd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Ervaringsdeskundige burn-outcoaches

Je profiteert van de kennis en kunde van een ervaringsdeskundige die jouw taal spreekt. Onze burnoutcoaches weten onder welke hoogspanning je staat en welke problemen er binnen de medische wereld spelen. En hoe je zo snel mogelijk weer helder en energiek wordt.

Wat je leert:

 • Praktische tools inzetten om weer helder en energiek te worden
 • Onderliggende oorzaken begrijpen en valkuilen voorkomen
 • Meer invloed krijgen op anderen en je eigen functioneren
 • Op prettige wijze krachtig leiding geven aan jezelf en anderen

Voordelen:

 • Behandeling op maat
 • Direct en tijdbesparend of meer geleidelijke aanpak
 • Een coach die aan een half woord genoeg heeft
 • Geen oeverloze praatsessies
 • Geen gegraaf in je verleden
 • Snelle inzet van herstel
 • Grip krijgen op het nu en de toekomst

Waarom MindTuning?

 • ANONIMITEIT is volledig gewaarborgd en er worden GEEN DOSSIERS aangelegd.
 • Voor veel BNers, CEO’s, CFO’s, Ondernemers, Quote 500 leden en Medici is MindTuning™ een eerste keuze.
 • TIJD IS KOSTBAAR en MindTuning kost weinig tijd. Des te meer aandacht je probleem krijgt des te verder lijkt de oplossing. Dat is de reden dat maximaal 3 persoonlijke consulten van 2.5 uur + het uitgebreide burn-out online pakket minstens een evenredig resultaat laat zien als 7 weken opname in een kliniek.
 • MindTuning™ is een methodiek die PUUR is gericht op de OPLOSSING van jouw klachten. Zonder omwegen wordt het ‘gebroken been tussen je oren’ gezet, zodat het herstel van burn-out en/of angst direct wordt ingezet.Vervolgens leer je je valkuilen te herkennen en te vermijden. MindTuning™ gereedschappen worden ingezet om je herstel sneller te laten verlopen. En om in de toekomst burn-out te vermijden.
 • MindTuning™ heeft een ‘voorsprong in ervaring en ontwikkeling’. Alleen al in de laatste 2 decennia deden meer dan 30.000 mensen hier hun voordeel mee. Mede dankzij hun ervaringen is de MindTuning-methodiek continu geperfectioneerd.

Referenties:

 1. Milenović M1, Matejić B, Vasić V, Frost E, Petrović N, Simić D. High rate of burnout among anaesthesiologists in Belgrade teaching hospitals: Results of a cross-sectional survey. Eur J Anaesthesiol. 2016 Mar;33(3):187-94.
 2. Rath KS1, Huffman LB2, Phillips GS3, Carpenter KM4, Fowler JM5. Burnout and associated factors among members of the Society of Gynecologic Oncology. Am J Obstet Gynecol. 2015 Dec;213(6):824.e1-9.
 3. Sigsbee B1, Bernat JL2. Physician burnout: A neurologic crisis. Neurology. 2014 Dec 9;83(24):2302-6.
 4. Rama-Maceiras P1, Jokinen J, Kranke P. Stress and burnout in anaesthesia: a real world problem? Curr Opin Anaesthesiol. 2015 Apr;28(2):151-8.
Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel