arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2016 

Bore-out

Bore out is ziek zijn van verveling…

Bore-out van verveling. Niets is erger dan je dag in dag uit stierlijk vervelen op je werk. Omdat je te weinig te doen hebt. Of omdat je ver beneden je niveau presteert. Het kan ook zijn dat de werkzaamheden je totaal niet interesseren. Er is geen uitdaging en je kunt niet groeien. Terwijl je niets liever wilt dan jezelf verder ontwikkelen.

Of, je hebt je bedrijf van de hand gedaan met de bedoeling te gaan genieten en voelt je na weken of maanden lusteloos en depressief. De bevrediging die je eerder vond in het leiden van je bedrijf is weg. Je hebt alles wat je hartje begeert: een mooi huis, leuk gezin en zeeën van vrije tijd. Waarom ben je dan toch niet gelukkig?

Geknakte trots

Als je elke dag opnieuw geen enkel succes kunt wegstrepen, heeft dat enorme impact. Het gaat ten koste van je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je wilt iets betekenen. Je wilt trots kunnen zijn op jezelf.

De gevolgen

Je bent in een handomdraai klaar als je de hele dag te maken hebt met te simpel werk. Het kan zijn dat je iemand bent die dan om meer werkt vraagt, en nog meer en nog meer. Je wilt immers ergens je tijd mee vol maken. Ook al verzet je zo bergen werk, het geeft geen voldoening. Je dagen zijn gevuld met niets dan verveling.

Je kunt ook iemand zijn die als verveling te lange tijd aanhoudt, futloos en ongeïnteresseerd raakt. Het uit zich dan in onverschilligheid als er wel een klus voor je is. Uitstelgedrag is het gevolg. Of het oneindig uitsmeren van je werk over veel meer tijd dan werkelijk nodig is.

Doen alsof

Je doet in dat geval naar je baas en collega’s toe alsof je het razend druk hebt. Er is geen werknemer met meer hart voor de zaak dan jij. Je bent vaak de laatste die na een lange werkdag vertrekt. Maar eigenlijk ben je voornamelijk bezig met privédingen. Zoals surfen op het internet, het online lezen van de krant, privémailtjes versturen, boodschappenlijstjes maken, je favoriete vakantiebestemmingen bekijken, enz.

Ik kan niets…

Teleurstelling en boosheid naar jezelf toe zijn het gevolg. Het uit zich in gedachten als: ‘ik kan niets’, ‘ik ben lui’, ‘ik loopt de kantjes er van af’, ‘ik ben waardeloos’.

Toegeven aan je baas en collega’s wat er werkelijk aan de hand is, is er niet bij. Misschien omdat een eerder verzoek om meer en uitdagender werk ook niet werd gehonoreerd. En je bang bent om je baan kwijt te raken als uitkomt dat jouw werk in veel minder tijd gedaan kan worden. Of omdat het voelt alsof je de kantjes er van af loopt.

Angst remt

Een andere baan zoeken boezemt je wellicht angst in. Je hebt op dit moment een bepaalde zekerheid. Je weet dat jij je hypotheek kunt betalen. Stel je voor dat dit wegvalt. Bovendien: Je zelfvertrouwen is al niet optimaal nu je in je eigen ogen zo tekort schiet. Het nemen van initiatief is bijna niet mogelijk als je boos en teleurgesteld in jezelf bent

Desinteresse

Het doen alsof je helemaal opgaat in je werk en jij het hardste werkt van allemaal gaat ten koste van je jezelf, je privéleven, je sociale contacten en vrijetijd. De puf tot het nemen van initiatief is weg, de interesse in je werk verdwijnt en uiteindelijk leidt dit tot desinteresse op alle gebieden van je leven. Je kunt nergens meer van genieten.

Maar ook als je juist hard bent blijven werken en steeds meer werk naar je toe trekt dat ver beneden je kunnen is, om maar wat te doen te hebben, heeft dat grote impact op je lichamelijk en geestelijk welzijn.

Dat geldt ook als je je bedrijf van de hand hebt gedaan en in een gat valt, dat je over het hoofd zag omdat je geen nieuw levensdoel hebt.

Bore-out is een sluipmoordenaar

Terwijl bij mensen die burn-out raken, de-man-met-de-hamer toeslaat en zij van het ene op het andere moment niets meer kunnen, is bore-out een sluipmoordenaar. Dit kan heel lang voortslepen. Totdat je totaal bent uitgeput.

Oplossing

Een goed coachingtraject helpt je gelukkig weer snel op de been. En voorkomt dat je opnieuw aan bore-out ten prooi valt.

Een belangrijk onderdeel van de coaching is het weer verkrijgen van voldoende energie. Daarnaast bouw je aan een stevig zelfvertrouwen, leert doelen stellen die bij je passen, ontwikkel je assertiviteit en leiderschap en leer je valkuilen herkennen en voorkomen dat je er opnieuw in valt.

Persoonlijkheidskenmerken

Net als bij burn-out ben je vatbaar voor bore-out je als je voldoet aan een aantal persoonlijkheidskenmerken. In combinatie met bepaalde arbeidsomstandigheden, of het totaal ontbreken van werk zorgen deze ervoor dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Tijdens de coaching krijgt je inzicht in de werking van deze mechanismen. En nog belangrijker, je leert deze ombuigen zodat zij voor in plaats van tegen je gaan werken.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel