arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2019 

Afnemend seksleven voorbode burn-out

Burn-out is er ineens. Toch zijn er genoeg waarschuwingssignalen die reden zijn om eerder aan de bel te trekken. Want voorkomen is beter dan genezen. Een afnemend seksleven is een voorbode van burn-out, bijvoorbeeld. Maar er zijn natuurlijk nog meer signalen… Meer te weten komen over de symptomen van een burn-out en tips voor herstel? Download dan het gratis e-book.

Weinig zin in seks

Des te meer de bovenkamer wordt belast met zaken als werkdruk, problemen, tijdsdruk, angst dat dingen mis gaan, angst om iets te verliezen, rechtvaardigheidsgevoel dat in het geding komt, des te meer moeite het zal kosten om een goed seksleven in stand te houden. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Nu even niet

Partners van mensen die burn-out zijn geraakt, zullen vaker de opmerking hebben gekregen: ‘Nu even niet’, ‘Ik ben moe’ of: ‘Binnenkort haal ik de schade in’. Dit om aan te geven dat ze nu even geen zin in vrijen hebben, maar morgen wellicht wél. Ook hier wordt de druk, in dit geval om tot een seksprestatie te komen, langzaam verhoogd.

Vakantie

De vakantie moet alles goed maken. De partner dwingt afspraken af over minimaal gebruik van de gsm, laptop, PDA of iPad en dan moet op vakantie alles weer in het reine komen. Er is onrust. Het lukt vrijwel niet om het gebruik hiervan te beperken en als het wel lukt, dan wordt de vakantie een piekervakantie. Hoe leuk dingen ook zijn, het hoofd is met andere zaken bezig.

De druk om seksueel te presteren neemt toe, immers, het is toch vakantie en we hebben alle tijd. Smoezen als ‘nu even niet’, worden moeilijker geslikt. Het komt de vakantiesfeer niet ten goede. Maar al te vaak komt het voor dat mensen mede daarom burn-out thuis komen van vakantie.

Slecht slapen

Nog zo’n voorbode van burn-out is slecht slapen. Als de mind overbelast is en er tot 2 uur voor het naar bed gaan geestelijk werk wordt verricht, is het risico aanwezig om de slaap niet te kunnen vatten. Dat is redelijk normaal. Het probleem van slecht slapen wordt verergerd door er over te gaan piekeren: hoe kan dat nou? Stel dat het me morgen weer overkomt? Ik viel altijd als een blok in slaap, waarom nu ineens niet? Waarom moet mij dat nou overkomen?

Meer te weten komen over de symptomen van een burn-out en tips voor herstel. Download het e-book

Wat aandacht krijgt groeit

Alles dat aandacht krijgt groeit. Zo is het ook met aandacht geven aan niet kunnen slapen of geen zin in seks. Het is de kunst om gedachten weer te richten op alles wat belangrijk is. Dan is er alleen nog een definitie nodig voor wat onbelangrijk is. Onbelangrijk zijn alle gedachten die gericht zijn op onmogelijke zaken. Het is onmogelijk om de zee met een emmertje leeg te scheppen. Gedachten daaraan zijn verspilling van energie. Het is even onmogelijk om toe te geven aan de wens om jezelf onder controle te krijgen. De beste manier om je seksleven te verzwakken of om niet in slaap te komen is ’s ochtends al pogingen ondernemen om ’s avonds de zaak onder controle te hebben.

Meester over je gedachten

De titel van het boek dat ik in 2009 schreef is: ‘Meester over je gedachten’. Achteraf vind ik de titel niet helemaal correct. Deze zou mogen worden: ‘Meester met je gedachten’. De huidige titel geeft de illusie van beheersbaarheid en juist daar heb ik een aversie tegen. Het boek vertelt namelijk niet hoe je gedachten kunt beheersen, maar wel hoe je richting geeft aan je gedachten.

Navigatiesysteem

Als iemand naar mijn praktijk in het Zuid-Hollandse Waddinxveen wil, zal niemand in zijn navigatie invoeren: ‘ik wil NIET naar Groningen’. Een slimme navigatie zal je dan waarschijnlijk wél naar Groningen sturen. Het is logisch om duidelijk te definiëren waar je precies naar toe wilt. Zo ook in je mind, want die vraagt om een zo nauwkeurig mogelijke navigatie. Houd je daarom het liefst bezig met alles wat je wel wilt en geef geen aandacht aan wat je NIET wilt.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel