arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2019 

7 dingen die je vandaag nog zou mogen doen

Wil je lekkerder in je vel zitten en positiever in het leven staan? Ga beter functioneren met deze 7 tips. Doe het vandaag nog!

1.Waardeer jezelf

Jezelf vergelijken met anderen is een gelopen wedstrijd. Je komt vaak slechter uit de verf dan die ander. Het maakt je ontevreden. Je ziet niet wat je hebt, maar focust op dat wat je mist. Natuurlijk zal je altijd iemand weten te vinden waarvan jij vindt dat hij of zij sneller, beter of mooier is dan jij. Besef dat die ander zichzelf meestal ook weer vergelijkt en ontevreden is. Je gedraagt je als een vogel die zou willen kunnen zwemmen als een vis. Terwijl de vis juist wil vliegen als een vogel. Beide zien niet hoe gezegend ze zijn met alles wat ze wel hebben.

2.Zet jezelf niet op een voetstuk

Denken dat je meer of beter bent dan een ander is net zo bedrieglijk. Misschien ben je beter dan een ander in jouw belevingswereld, maar de rest van de wereld ziet dat wellicht heel anders. Bovendien ken je het verhaal van die ander niet. Zelfingenomen zijn maakt je blind voor wat anderen je te bieden hebben. Het stagneert je groei. Een haas die zichzelf op de borst klopt omdat hij de schildpad ver vooruit blijft, zet na gemiddeld 10 jaar geen stap meer. Terwijl de schildpad op z’n dooie gemakje honderden jaren oud wordt…

Kortom: je kunt geen appels met peren vergelijken. Doe dat dan ook niet. In jouw leven draait het om jouw groei en om jouw progressie. Word iedere dag een beetje beter dan jezelf. Dat maakt gelukkig. De enige persoon met wie jij je voortaan mag vergelijken, is de persoon die je gisteren was!

3.Stop met verzet

Iedereen weet dat vechten tegen de bierkaai zinloos is. Toch is het voor velen een automatisme om het wel te doen. Alles waar je geen invloed op uit kunt oefenen valt hier onder.
Kies voortaan voor acceptatie in plaats van verzet. Dit betekent niet dat je een probleem ontkent. Integendeel, maar je sluit er vrede mee. Je verspilt geen energie door er tegen te vechten. Er komt zo volledige ruimte voor een oplossing.

Natuurlijk mag je steeds tegen dezelfde muur aan blijven lopen als je dat liever wilt. Uit verzet dat deze jouw weg verspert. Je kunt ook accepteren dat de muur er nu eenmaal staat. Meestal ontdek je dan dat er ergens een deur is. Is dat niet het geval, dan kun je gewoon om de muur heen wandelen.

4.Wees geen automaat

Als de automatische piloot van een vliegtuig goed werkt, kun je veilig van A naar B vliegen. Maar als deze geprogrammeerd is om een berg te rammen, of halverwege de reis neer te storten, levert geen weldenkend mens zich daaraan over. Een groot deel van de dag leef je als mens ook op de automatische piloot. Dat komt omdat zaken zich zo vaak herhalen, dat we het bijna met onze ogen dicht kunnen doen. We leven voor een groot deel op routine. Ook gedachtenpatronen herhalen zich op de achtergrond, terwijl je er niet echt met je hoofd bij bent.

Check daarom het programma van je eigen automatische piloot regelmatig en stel deze bij. Het voorkomt dat je uiteindelijk geestelijk of lichamelijk crasht. Dit doe je door een paar keer per dag even te stoppen met alles waarmee je bezig bent. Kijk hoe jij je mentaal voelt. En word je bewust van je lichaam. Hoe voelt dat aan?

Signaleer ook eens welke gedachten er door je heen gaan tijdens een gesprek met een ander. Zijn deze positief of negatief? Zowel met betrekking tot die ander als tot jezelf? Doe dat ook eens als je alleen bent. Welke gedachten gaan er dan eigenlijk door je heen?

Je komt door dit regelmatig te doen veel over jezelf en de software van je automatische piloot te weten. Onbewust denken en handelen is jezelf een film voorschotelen. Kies er één waar je graag naar kijkt. Dat doe je immers ook als je naar de bioscoop gaat.

5.Weet wat je zoekt

Je kent het waarschijnlijk wel. Je wilt graag iets hebben. En zodra je het koopt of krijgt, ben je ontzettend blij. Toch blijft dat geluksgevoel niet eeuwig hangen. Het ebt weg. En dan komt er weer iets nieuws dat je graag wilt bezitten.
Er is niets mis met goed voor jezelf zijn op het materiële vlak. Als je maar beseft dat blijvend geluk en vitaliteit daar niet van afhangen. Blijvend geluk bereik je niet door hebben, maar door zijn.

Als je in volle vaart op je ski’s langs een berghelling naar beneden suist, ervaar je vrijheid met hoofdletters. Het is het verlangen naar vrijheid dat ervoor zorgt dat je elk jaar een skivakantie boekt. Het skiën op zich is alleen maar een middel.

Zo kan het zijn dat je zoekt naar innerlijke rust, als je verlangt naar een huisje midden in de natuur. Of naar blijvende tevredenheid, als je alles koopt wat los en vast zit. Aan alles wat je wilt bezitten, kleeft een gevoel. Bijvoorbeeld liefde, veiligheid, zekerheid, geluk. Dat is wat je werkelijk beoogt.

Verlang je bijvoorbeeld naar vrijheid? Onderzoek dan eens met welke gedachten en gedrag jij jezelf beknot en gevangen houdt. En laat jezelf vrij. Doe dit met betrekking tot alle leegtes in jezelf die je graag wilt opvullen.

6.Wees een held 

De natuur is altijd in beweging. Niets is blijvend. Als je wilt floreren is het noodzakelijk om mee te gaan in deze dynamiek. Angst voor het onbekende is vaak wat je tegenhoudt. Dat komt omdat het programma in je hersenen het comfortabel vindt als je blijft zoals je bent. En doet wat je altijd deed. Dan krijg je namelijk wat je altijd kreeg. En ook al is dat misschien niet wat je werkelijk wilt krijgen, het is wel veilig. Je weet waar je aan toe bent.

Angst voor het onbekende is angst voor het leven. Je kunt dit relativeren door je eens bewust in de levensprocessen op aarde te verdiepen. Niet door met je neus in de boeken te duiken, maar door om je heen te kijken en de levensprocessen in je op te nemen.

Heb je ooit een rups gezien die besloot geen vlinder te worden uit angst voor het onbekende? Of een door angst gedreven bloemknop die zich niet durfde te openen? Alles in de natuur laat ongegeneerd van zich zien en horen. Alles heeft maar één doel: volledig tot wasdom komen. Jij bent daar onderdeel van. Wees dus een held en zet stappen. Het is je natuur om volledig te floreren!

7.Kijk eens wat vaker in je eigen spiegel

We weten allemaal dat je jezelf ziet in een spiegel. En dat je spiegelbeeld verandert zodra jijzelf verandert. Als iemand boos in de spiegel kijkt en nog bozer wordt omdat het spiegelbeeld niet naar hem lacht, kun je feilloos uitleggen waarom dit gebeurt. Alleen een lach in de spiegel, levert een lach als reflectie op. Kijk je boos, dan krijg je een boze blik terug.
Hoe lekker je in je vel zit en jouw leven eruit ziet, heeft met eenzelfde mechanisme te maken. Het leven dat je leidt is, de reflectie van wat je denkt, voelt en doet. Wees je hiervan goed bewust en gebruik de tips hierboven.

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel