arrow_drop_up arrow_drop_down
25 augustus 2019 

3 stappen om kort en krachtig met je emoties om te gaan

Achtbanen zijn leuk. Je krijgt er een kick van. Behalve als je in een emotionele achtbaan stapt. Je raakt er verstrikt in emoties, lijdt er onder, raakt ze in het ergste geval niet meer kwijt. In deze blog vind je 3 stappen en een escape om kort en krachtig met emoties om te gaan.

Je kunt ontzettend boos zijn, overmand worden door verdriet, opgevreten worden door schuldgevoel, intense wrok koesteren. Of eenzaam  bang, jaloers, of wanhopig zijn. Je kunt je vernederd voelen, spijt hebben, of omkomen in zelfmedelijden.

Het is belangrijk om het volgende goed te beseffen: Je BENT niet je emoties, je hebt ze! En: je creëert je emoties zelf door de gedachten die je hebt over een situatie, een ander of jezelf. Dit is goed nieuws. Het betekent dat je er dus ook iets aan kunt veranderen.

Er zijn 3 manieren waarop mensen met emoties omgaan.

  1. Emoties toelaten

‘Er ging een golf van emotie door mij heen.’ ‘Ik word overspoeld door emoties.’ Zomaar wat uitdrukkingen die niet voor niets worden gebruikt. Een emotie is inderdaad als een golf. Hij zwelt op, bereikt zijn piek, zwakt weer af en lost op. Emoties toelaten betekent dat je de golf gewoon door je heen laat gaan, zonder je er verder mee te bemoeien.

  1. Emoties onderdrukken

Emoties onderdrukken is als het willen neersabelen van een golf in de zee. Verspilde moeite dus. Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.

  1. Je vereenzelvigen met emoties

Als je iemand bent die zich vereenzelvigd met een emotie, houd je deze in stand en je maakt hem groter en groter. Hij zwelt aan en bereikt nooit zijn piek. Omdat je hem blijft voeden met gedachten die hem nog meer bestaansrecht geven. Ook dit heeft op den duur enorme gevolgen voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Waarom emoties toelaten de beste manier is

Hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor ontdekte dat een emotie 90 seconden duurt, vanaf het ontstaan tot het verlaten van je lichaam. Tenminste, als je deze bewust ervaart en er geen gedachten op los laat, zoals gewenst, ongewenst, goed, slecht, enz. Je kunt de emotie een handje helpen door bewust te voelen hoe deze opkomt, groter wordt en vervolgens uit je stroomt naar buiten totdat er niets meer van over is.

Jij kan het ook

Zonder dat je dit weet, doe je dit trouwens al regelmatig. Bijvoorbeeld als je een goed boek leest of naar een film kijkt. Je beleeft de emoties uit het verhaal alsof je het zelf meemaakt. Maar zonder er een mening over te vormen of na te denken over het waarom en te willen bepalen of het goed of slecht is. Ze komen en gaan, er is niets aan de hand. Je kunt dat dus al.

Er zijn 3 stappen om kort en krachtig met je emoties om te gaan. Zodat ze niet met je op de loop gaan, of je erin gaat zwelgen.

Stap 1.

Neem waar hoe jij op een emotie reageert, zodra deze opkomt. Laat je deze komen en gaan? Probeer je deze uit alle macht weg te drukken, omdat je het niet wilt voelen? Klamp je je eraan vast en houd je deze in stand door hem te voeden met allerlei negatieve gedachten en oordelen?

Stap 2:

Aanvaard je emoties. Stop met verzet tegen iets wat er toch al is. Verzet kost enorm veel energie. Bovendien: je houdt je bezig met iets wat je niet wilt en houdt het daarmee juist in stand. Je kunt het vergelijken met niet willen denken aan een roze olifant. Je ziet hem onmiddellijk voor je. Net zoals niet boos willen zijn, je boos maakt.

Stap 3:

Ervaar de emotie en hoe deze aanvoelt in je lichaam. Voel hoe het aanzwelt, een piek bereikt en weer afneemt terwijl hij je lichaam uitstroomt. Ga er niet over nadenken, want dat houdt je emotie in stand, of maakt hem groter en groter. Als je je volledig concentreert op wat je voelt, het er laat zijn, stopt het denken. Je kunt namelijk geen twee dingen tegelijk geconcentreerd doen.

Escape

Lukt bovenstaande niet omdat je emoties zo sterk zijn dat je er door wordt overmand? Uit ze dan. Bijvoorbeeld door je tranen de vrije loop te laten, het van je af te schreeuwen of te schrijven, op een kussen te slaan, of door ze hardop uit te spreken tegen een denkbeeldig persoon. Je kunt ook gaan hardlopen, schilderen, boetseren, enz. Het gaat erom dat je de emoties een weg geeft om je lichaam te verlaten. En je er beslist niet over gaat denken en piekeren

Reactie plaatsen

Klaar voor de volgende stap naar herstel of preventie van een burn-out?

Gratis E-book | 19 Psychische Symptomen Van Burn-out En Tips Voor Herstel