Burn-out Tips

Oefeningen om zelf te doen

Op deze pagina vind je 2 oefeningen waarmee je als je burn-out bent, of in de gevarenzone verkeert, zelf aan de slag kunt.

Oefening 1: – Wat wil ik?

Bekijk eerst eens rustig de video

Tijdens het kijken naar deze eerste video beleefde je wellicht momenten van herkenning. Want waarschijnlijk houd jij je ook meestal bezig met het onderwerp (je burn-out). En ben je niet bezig met het doel: een leven waarin jij je in je element voelt en bruist van de energie. En stel jij je niet voor hoe geweldig dit zal zijn.

Je ervaart aan den lijve waar het toe leidt als je steeds onderwerpgericht bezig bent. Je gaat je er niet beter door voelen, integendeel

Met onderstaande opdracht zet je een belangrijke eerste stap naar herstel. Door je aandacht te richten op het doel en het onderwerp zoveel mogelijk te laten rusten.

Je maakt daarmee je energielek dicht.

  • Schrijfopdracht

Neem pen en papier. Stel jezelf de vraag: Wat wil ik graag? En schrijf dit vervolgens op.

Vermijd hierbij de woorden ‘burn-out’ en ‘niet’. Je schrijft dus alleen op wat je wél wilt. Doe dit in de tegenwoordige tijd.

Voorbeelden hiervan zijn:

Ik heb veel energie
Ik geniet volop van het leven
Ik ben zelfverzekerd en krachtig
Ik denk positief
Ik word gewaardeerd

Je kunt het zo kort of uitgebreid opschrijven als je zelf wilt.

Schrijf ook op hoe het leven er uit ziet als: ‘jij bruist van energie’. Of, wat ‘genieten van het leven’ voor jou concreet betekent. Droom er zoveel mogelijk over op papier. Zodra je schrijft, zijn er verschillende hersendelen actief.  En beklijft alles beter. Ook word je er creatiever van en neemt je concentratie toe.

Forceer jezelf niet!

Hoe meer je opschrijft, hoe meer het voor je gaat leven en hoe meer positieve emoties je gaat voelen. Maar als het nu even niet lukt om er lang op door te gaan, is het ook prima. Het gaat erom dat je een eerste stap zet. En een doel hebt. Je kunt je doel de komende dagen concreter maken en dit allemaal opschrijven.

  • Praktijkopdracht:

Denk vanaf nu zoveel mogelijk in doelen en niet in onderwerpen. Natuurlijk ben je je niet de hele dag bewust van wat je denkt. Dus zal het voorkomen dat gedachten met je op de loop gaan. Je merkt dat vanzelf aan je gemoedstoestand. Je kunt je denken dan verschuiven van onderwerp- naar doel-denken.

Denken is een gesprek met jezelf in je hoofd. Als het helpt kun je ook hardop tegen jezelf over je doelen praten. Onderzoek heeft uitgewezen dat praten tegen jezelf stress vermindert, het zelfinzicht verhoogt, en goed werkt als je jezelf wilt bijsturen of aanmoedigen.

Als je houdt van schrijven stel ik voor om – als je gemoedtoestand niet goed is – regelmatig je gedachten op papier zetten. Onthoud daarbij: negeer gedachten over het onderwerp. Schrijf over jezelf in termen van wat je WEL wilt.

Oefening 2: – de belangrijkste persoon ben je zelf

Bekijk eens rustig de video

De basis voor het oplossen van álle problemen is dat je jezelf de belangrijkste persoon in je leven vindt en je dit daadwerkelijk zo voelt.

Met jezelf de belangrijkste persoon in je leven vinden, bedoel ik dat je op een respectvolle en prettige manier goed bent voor jezelf. In de video heb ik je uitgelegd waarom dit zo belangrijk is.

  • Schrijfopdracht:

Neem pen en papier en schrijf de volgende zin over en vul deze aan:

Ik ben de belangrijkste persoon in mijn leven,  omdat… (je mag hierbij zoveel opschrijven als je zelf wilt)

  • Geef jezelf daarna minimaal 3 complimenten en schrijf deze op. Maak het niet te ingewikkeld. Waar ben je goed in? Wat is er leuk of mooi aan jezelf?

Vind je het moeilijk om zelf iets te bedenken? Bedenk dan wat iemand die je lief is voor positiefs over je zou zeggen. Of vraag het daadwerkelijk aan een ander. Wat vindt jouw partner, beste vriend of vriendin goed, mooi of leuk aan jou?

Waarom? Daarom!

Zodra je voor jezelf gaat verwoorden waarom je de belangrijkste persoon in je leven bent, ga je het ook zo voelen. En pas als je het werkelijk voelt, gaat er iets in je mindset veranderen. En zal je er naar gaan leven.

Een goede gewoonte

Maak er een goede gewoonte van om de komende weken ’s morgens voor het opstaan steeds even door te lezen dát en wáárom jij de belangrijkste persoon in je leven bent. Zodat je jezelf er steeds even aan herinnert als er een nieuwe dag op stapel staat.

Zo wordt het op den duur een automatisme om er ook daadwerkelijk naar te gaan leven.

  • Praktijkopdracht

Je weet nu dat je de belangrijkste persoon in je leven bent en mag dit in de praktijk gaan brengen.

Sta er vandaag af en toe eens bewust bij stil: Wat wil ik nu? Wat vinden mijn ogen prettig om naar te kijken? Wat vindt mijn mond lekker om te proeven? Wat zou ik graag willen doen? En geef jezelf dat.

Dat is dus iets anders dan jezelf af te vragen: wat MOET ik nu doen of laten. Of: wat denk ik dat anderen van mij verwachten…

Wil je een stukje wandelen? Neem bewust die beslissing en doe het ook. Zou je graag willen dat een ander koffie of thee voor je zet? Vraag er om.

Vooral als je iemand bent die altijd alles voor een ander doet, is het fijn om eens iets uit handen te geven en jezelf te laten verwennen. Het is niet egoïstisch. Je stelt een ander in staat om zich prettig en waardevol te voelen omdat hij of zij voor de verandering eens iets voor jou kan doen.

Kortom, laat deze dag staan in het teken van jezelf. Vind je dit moeilijk? Dan betekent dit dat je niet gewend  bent om jezelf de belangrijkste persoon te vinden en daar naar te handelen.

Je kunt dit alleen veranderen door het anders te doen. Wees daar vandaag en in de dagen die volgen bewust mee bezig!

Lees ook: 19 plus burn-outsymptomen en 19 plus tips voor herstel.

Direct aan de slag met het oplossen van je probleem?

Meester over je gedachten

meester-over-je-gedachten-pieter-frijtersDe manier waarop jij denkt, bepaalt hoe je functioneert in je werk en privéleven. Soms slaat denken om in piekeren en wordt je blik op de wereld ernstig vertroebeld: depressieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs burn-out.

Van fobie naar vrijheid

van-fobie-naar-vrijheid-pieter-frijters

Angst om met een auto de snelweg op te gaan, angst om te blozen, om naar een verjaardag te gaan. Dertien procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een fobie.